Nobelstiftelsen ordförande Thorbjørn Jagland offentliggör årets fredspristagare i Oslo. Nobels fredspris går i år till EU, meddelar Nobelkommittén i Oslo.

Foto: Heiko Junge

Nobelstiftelsen ordförande Thorbjørn Jagland offentliggör årets fredspristagare i Oslo. Nobels fredspris går i år till EU, meddelar Nobelkommittén i Oslo.

Klockan elva i dag tillkännagav den norska Nobelkommitten att det blir EU som får EU:s fredspris.

LO:s internationella chef, Lise-Lotte Lenberg, välkomnar beskedet.

– När det är en djup ekonomisk kris i världen så är det bra att bli påmind om hur viktig unionen är för freden.

LO har liksom Europafacket och många andra fackliga organisationer varit skarpt kritiskt till flera av de åtgärder som EU har vidtagit under den ekonomiska krisen. Åtstramningar av välfärden som drabbat många löntagare samtidigt som fackens förhandlingsförmåga har vingklippts. De sociala skillnaderna har ökat inom EU.

– Jag står fast vid den kritiken men det har inget med fredspriset att göra. Nobelpriset är en påminnelse om att unionen egentligen är ett fredsprojekt, säger Lise-Lotte Lenberg.

EU har varit uppe som en kandidat tidigare år, uppger norska NRK. 
Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad uttryckte, enligt TT, för två år sedan att han ansåg att EU borde ha fått fredspriset.

– Genom EU har man fått till inte bara fransk-tysk försoning, sade han då till NRK.

– EU har hjälpt till att konsolidera demokratin i Sydeuropa och har bidragit till att dra in de Central- och Östeuropeiska länderna i ett nära samarbete med resten av Europa, skriver TT.