Foto: Maja Suslin

Arbetets kulturredaktör John Swedenmark ledde samtalet med Göran Greider och Susanna Alakoski.

 

– Begreppet arbetarlitteratur är så nedsänkt i en tid då industriarbetarna var många och organiserade sig, att det blir tveksamt när arbetarrörelsen är på nedgång och ingen längre talar om arbetarklass.

– Därför skulle jag vilja hitta ett annat begrep, sa författaren och redaktören Göran Greider under Arbetets samtal om arbetarlitteratur i Stockholm i går kväll, torsdag. Ett begrepp som fungerar även när de författare som skriver om arbete och klass inte är en del av en självmedveten och växande rörelse, utan verkar i ensamhet.

– Jag känner mig inte alls ensam, invände författaren Susanna Alakoski, som nått en enorm publik med Svinalängorna, en bok om slit och alkoholism bland finska invandrarfamiljer i Ystad.

– Tvärtom, jag känner att jag är en del av en stor undergroundrörelse. När jag träffar läsare på folkbibliotek och ABF-möten får jag ett enormt gensvar, som gör mig hoppfull.

Den som läser Lort-Sverige, Ludvig Nordströms socialreportage från slutet av 1930-talet, ser förstås att hela samhället har gjort en klassresa – och det ställer nya krav på arbetarförfattarna, fastslog Susanna Alakoski.

– Ändå har människor samma drömmar om ett bättre liv nu som då. Folk är inte uppgivna. Felet arbetarrörelsen gör är att tala i negationer: ”Det går inte, ingenting händer, vi kan inte”.

Politiker, och författare, må hellre ljuga än ta död på människors hopp, resonerade Susanna Alakoski. Vilket fick Göran Greider – som gärna betecknar sig som pessimist – att efterlysa en nykter maktanalys.

– Det finns mycket ilska. Människor reagerar. Men blunda inte för att det har skett en enorm maktförskjutning till de arbetandes nackdel.
Att få talar om klass, och att klassmotsättningar på ett tragiskt sätt döljs bakom etniska konflikter, kunde Göran Greider och Susanna Alakoski enas om. Mats Berggren, författare och ungdomsboksexpert, ansåg att det klassperspektiv som ofta saknas inom litteraturen i stället finns inom hip-hopen.

– Hip-hopen är förortens svar på arbetarlitteraturen.

Mats Berggren tog gruppen Kartellen som exempel. Med en släng åt proggmusikerna på 1980-talet sjunger de: ”Samma jävla visa som Nationalteatern / men dom hade plakat o vi automatvapen”.

– Jag inbegriper mer än böcker i arbetarlitteratur, sa Göran Greider. Hip-hop, film och teater får också plats.

– Låt oss aktivt vidga begreppet arbetarlitteratur, så att fler känner igen sig, uppmanade Susanna Alakoski.

Om begreppet arbetarlitteratur ändå känns för trångt, eller för mycket 1930-tal, är ”klasslitteratur” Susanna Alakoskis bästa alternativ. För inte bara den som skriver med ett underifrånperspektiv skriver om klass. Det gör också de som skriver om medelklassen – trots att den litteraturen lätt uppfattas som ”neutral”.

– Instifta ett särskilt pris för överklassförfattare också, föreslog Susanna Alakoski, som såg Louise Boije af Gennäs, Sigrid Combüchen och Jan Guillou som bra kandidater.

Begreppet arbetarlitteratur må vara problematiskt, men trots ivriga försök från både panelen och publiken resulterade inte Arbetets seminarium i ett bättre alternativ.

Å andra sidan: Genom att diskutera begreppet håller vi det levande, och det är det bästa vi kan göra, ansåg Göran Greider.

Varpå Arbetets kulturredaktör John Swedenmark förklarade frågan bordlagd – inte avslutad.

 

De var där – kolla Arbetets mingelbilder!

 

Foto: Maja Suslin

Göran Greider och Susanna Alakoski.

 

Foto: Maja Suslin

 Från vänster: Bror Perjus, Mats Dahlberg och Sture Edvall.

 

Foto: Maja Suslin

Annika Kristoffersson och Sven-Åke Aulin.

 

Foto: Maja Suslin

Olav Fumarola Unsgaard och Kjell Knutsson.

 

Foto: Maja Suslin

Margareta Ståhl och Stig Jutterström.

 

Foto: Maja Suslin

Från vänster: Göran Eriksson, Eva Nilsson, Victor Estby, Jane Morén, Pelle Olsson och Mats Berggren.

 

Foto: Maja Suslin

Tomas Lappalainen och Elin Swedenmark.

 

Foto: Maja Suslin

Göran Greider och Kristina Mattsson.

 

Foto: Maja Suslin

Lena Johansson och Charlotta Lundström.

 

Foto: Maja Suslin

Rickard Jakbo och Kristina Mattsson.

Tema: Arbetarlitteratur

Alla Arbetets artiklar i ämnet "arbetarlitteratur" går att hitta via den här länken – som synes ett ganska brett urval.