Kommunal begär förhandlingar om skadestånd med Umeå kommun efter de kränkande personlighetstesten.

Anställda, som skulle få sin arbetsförmåga bedömd, skulle svara på frågor om sexlivet, religionsutövning, privatekonomi och konsistensen på deras avföring, för att nu ta några exempel.

– Vi anser att frågorna är kränkande och begär skadestånd till berörda medlemmar. Hur många det rör sig om vet vi inte i dag. Arbetsgivaren håller på att kolla och vi hoppas att medlemmarna hör av sig oss, säger ombudsman Kjell-Ivan Eriksson på Kommunals avdelning i Västerbotten.

För drygt två veckor sedan avslöjade Västerbottens-Kuriren frågeformuläret med alla möjliga intima frågor. Det blev en hel del uppståndelse och kommunen satte stopp för enkäten. Enkäten hade utarbetats av företaget PersonalPartner AB som Umeå kommun har ett samarbetsavtal med.

Kommunal lämnade inen  förhandlingsframställan i tisdags. Datum för förhandlingarna är inte utsatt än. Kommunal har ännu inte preciserat vilka skadestånd som facket ska begära. Det blir en bedömning i varje enskilt fall. Kommunal kommer också att begära skadestånd till facket.

• Läs också: Umeå stoppar kränkande test