Hur många invandrare måste det till för att skapa massinvandring? Om en fotbollsspelare är mörkhyad, kan man då kalla honom för svarting på samma sätt som man skulle kunna kalla en person med ljus hy för viting?

Debatten om hur vissa ord kan användas har tagit fart i veckan, dels genom Bo Hanssons suckande över att AIK bytte in ”en svarting till” under en fotbollsmatch, dels genom den förre tv-reportern, numera Expressenmedarbetaren K-G Bergströms krönika där han skriver att vi står inför en massinvandring av syrier.

Och genast har debatten polariserats runt ett totalt fördömande å ena sidan och en naiv ”det får man tydligen inte säga i det här jävla landet”-diskussion å den andra. Ändå är det rätt att reagera över det sagda och skrivna. Inte så mycket för orden i sig men för det signalvärde de numera har.

Signalvärdet kan ändras. Det är mer regel än undantag att ord under årens lopp förändrar sin innebörd.

Men ingen som använder orden massinvandring eller svarting i dag kan påstå att de inte känner till den nuvarande laddningen i dessa begrepp.

Ordet massinvandring har ockuperats av Sverigedemokraterna. I deras våld har ordet förvandlats till synonymt med en ansvarslös invandringspolitik.

Det känner alla till, även K-G Bergström.

Och att försöka förklara utropet ”en till svarting” med att de spelar så snarlik fotboll är bara en dum undanflykt.

Men, i väntan på att Bo Hansson och övriga ”dinosaurier” kommer i kapp verkligheten, och i väntan på att se om K-G Bergström bara hade en dålig dag eller av oklar anledning tagit upp en gammal Expressentradition när det gäller extrema krönikörer, är det viktigt att inte överreagera.

Bo Hanssons muttrande är inte detsamma som propaganda från Ku Kux Klan. Att slå på stora fördömandetrumman nu är lika kontraproduktivt som när Gudrun Schyman kallade svenska män för talibaner.

Just nu, i dag på internationella flickdagen, kämpar 14-åriga Malala Youzafsai för sitt liv i hemlandet Pakistan.

För två dagar sedan blev hon skjuten i huvudet av talibaner för att hon bloggat för flickors rättigheter.

Det är verklighetens talibaner.

Orden svarting och massinvandring har en negativ signaleffekt som alla är medvetna om, även Bo Hansson och K-G Bergström.

Det bör vi diskutera på ett sätt som för utvecklingen framåt.