Tillståndet för den 18-årige man från Örebro som skallskadades då han föll från en skylift är fortfarande mycket allvarligt, uppger Akademiska sjukhuset i Uppsala tidigt på torsdagsmorgonen. Enligt en kommuniké har han ”multipla skador” och genomgår intensivvård.

Mannen och hans jämnåriga kamrat, båda elever på ett naturbruksgymnasium utanför Örebro, trillade 17 meter från skyliften under ett skolarbete. Hans kamrat klarade fallet med endast lättare skador.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

Anders Wallin, vakthavande befäl på polisen i Örebro, berättar att tre av eleverna på skolan höll på med ett takarbete. De hade arbetat hela dagen uppe i skyliften, tillsammans med en lärare.

– Efter det att läraren lämnat platsen åker två av eleverna upp i skyliften, som går 17 meter upp i luften. Jag tror att syftet är att de ska fotografera lite. Men av någon anledning stjälper hela skyliften och de följer med i fallet.

Hade läraren varit med uppe i skyliften tidigare?

– Ja, de hade jobbat från den här skyliften under dagen. Sedan kör de två upp på eget bevåg efter avslutat jobb, som jag förstår det, för att komma upp på lite höjd och ta lite bilder. Den tredje killen står kvar på marken.

Enligt P 4 Örebro har den elev som blev vittne till händelsen chockats svårt. Händelsen utreds som ett misstänkt arbetsmiljöbrott.

– Vi gjorde vår tekniska undersökning i går, men vi har liften under bevakning tills Arbetsmiljöverket kommer ut med sina utredare. Det här ska normalt sett inte kunna hända. Har liften skötts på ett korrekt sätt ska liften inte kunna stjälpa. Utredningen får utvisa varför den gjorde det, men någonting har gått snett, säger Anders Wallin.