Telia Företag anordnar en tävling om Sveriges bästa medarbetare. Priset är 10 000 kronor i månaden under ett år. Fas 3-deltagaren Bengt Fredriksson, 52, nominerade sig själv och fick flest röster – men får ändå inte vara med i finalen.

– Om jag hade skrivit att jag är it-konsult hade jag gått vidare, men de kunde inte släppa igenom någon som är med i fas 3, säger han.

Han är inte förvånad.

– Det är så samhället ser på oss. Vi som är med i fas 3 får höra att vi är sköra, odugliga och oanställningsbara.

Bengt Fredriksson skrev som det är när han nominerade sig själv.

– Om jag vinner tävlingen får jag en normal lön i ett år.

TeliaSoneras image är lite skamfilad efter uppmärksamheten kring Uzbekistan-affären. Telia Företags nya tävling verkar inte heller bli någon höjdare ur PR-synpunkt.

Uppmärksamheten handlar om fas 3-deltagaren som åkte ut trots flest röster.

En fas 3-deltagare kan som mest få ut 65 procent av sin tidigare lön upp till ett tak – som mest 14 960 kronor i månaden. Bengt Fredriksson ligger något under gränsen och får ut ungefär 10 000 kronor i månaden efter skatt.

– Det är fruktansvärda villkor och skamligt låg ersättning, tycker han.

Bengt Fredriksson från Vikmanshyttan i södra Dalarna blev uppsagd från ett jobb som datatekniker på Skogshögskolan i Garpenberg 1994. Sedan följde några år när han varvade arbetsmarknadsutbildningar med vikariat och projektanställningar. 2008 hade han sitt sista jobb med lön som IT-assistent på ett företag.

För drygt ett år sedan hamnade han i fas 3. Han ordnade själv sin praktikplats på Svenska kyrkan i Hedemora. Där har han byggt upp en databas för tonsättningar. Där blir noterna sökbara.

– Platsen är jättebra, men även om jag är fullt ut accepterad av arbetskamraterna och trivs med dem hamnar jag ändå utanför så fort det är personalfrågor som ska diskuteras. Och jag känner att jag är  annorlunda när de andra pratar om semestrar och löneförhandlingar.

Arbetet har sökt både juryns ordförande Douglas Roos, känd från tv-serien Draknästet, och Malin Anglert, marknadsansvarig för bredbands- och företagstjänster på Telia, än så länge utan framgång.

De hävdar att Bengt Fredriksson inte har uteslutits på grund av att han är inskriven i fas 3, utan på grund av att han inte uppfyller krititerierna. I stället har de utlovat att han ska få en bonuspresent – en iPad med kontantkort, okänt på vilken summa.

– Vi har sett att det har röstats mycket på Bengt och vi tycker att vi vill uppmärksamma honom och hans situation, säger Malin Anglert till Dagens Arena.

Fakta

Motiveringen. Så här formulerade Bengt Fredriksson sin motivering när han nominerade sig själv, helt enligt reglerna: "Jag heter Bengt Fredriksson, är snart 52 år och arbetar med en databas för tonsättningar. Jag nominerar mig själv eftersom jag är placerad i jobb och utvecklingsgarantins Fas 3 och anser att den arbetsuppgift jag gör förtjänar
10 000 kr extra i månaden utöver det låga aktivitetsstöd som utgår genom Fas 3."