Vad ska musiken kallas? ”Om du frågat när jag var yngre och snobbigare”, svarade Ale Möller, ”hade jag sagt att vi spelar vår egen musik. Nu går jag med på att den kallas världsmusik.” Men jag trodde du skulle säga att ni spelar svensk folkmusik? ”Ja, den beskrivningen ställer jag upp på!” sa Möller. De må vara födda här och där på jorden och heta Ale Möller, Maria Stellas, Mamadou Sene, Sébastien Dubé, Rafael Sida Huizar och Magnus Stinnerbom. Alla bor de i och skapar musik från Sverige – nutida svensk folkmusik – genom att bidra med sina erfarenheter och traditioner. Det börjar genast i förstaspåret ”Kem Chamoul”. Möllers specialgjorda mandola klirrar som en cittra eller mandolin. Sång på wolof och grekiska. Men fioltonerna är väl ”svenska”? Nu hörs ett munspel. Plus afrotrummor. Inte bredvid utan i varann, alla toner och rytmer hör till samma genre. Senare – i ”Kärleksvalsen” – överraskar de med att låta nästan som Benny Anderssons Orkester.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Argai 

Artist: Ale Möller Band
Skivmärke: Playground

Argai – nya och tredje albumet med Ale Möller Band – finns på Spotify.

Efter förra albumet, Djef Djel, gjorde jag en intervju med Ale Möller till dåvarande LO Tidningen, nu Arbetet. Ämne: musiken, bandet och det politiska ställningstagande som finns i musiken. Länk till texten.
Också albumet Djef Djel finns på Spotify.

Se och hör en trailer för albumet Argai. Finns på YouTube.
Se och hör Ale Möller Band spela en fartfylld kanadensisk jig (eller nåt liknande) i den här live-inspelningen från Skottvångs grufva 2012. Också på YouTube.
Se och hör också den här live-inspelningen med Ale Möller Band från 2009. Två låtar flätas ihop: ”Alagi Falou” och ”Eklundapolskan”. Finns på YouTube.

Ale Möller kan spela snart sagt alla instrument och alla sorters musik. Vilket man mer än anar i den här live-inspelningen med Möller, bluesångaren/gitarristen Eric Bibb och sångaren/månggitarristen Knut Reiersrud från Stallet i Stockholm 2010. Se och hör på YouTube.
På Spotify kan man också höra ett album med den musik som han gjorde till teaterpjäsen Hästen och tranan, byggd på Sara Lidmans böcker om människorna kring Jernbanan.