Arbetsplatsombudet Gerd Wiklund överlämnar namnlistorna till kommundirektören Stefan Söderlund, som lovar att ta upp frågan på nytt i kommunstyrelsens förhandlingsdelegation. Foto: MARIA EILERTSEN/SUNDSVALLS TIDNING

Politikerna i Sundsvall bestämde att de anställda i äldreomsorg och hemtjänst ska avstå en hundralapp av årets löneutrymme. Det fick personalen att ilskna till.

Klockan elva i dag kom drygt 60 undersköterskor och vårdbiträden till kommunhuset i Sundsvall. De hade med sig protestlistor med mer än 1 300 namnunderskrifter till kommundirektören Stefan Söderlund.

Gerd Wiklund, arbetsplatsombud på hemtjänsten i Stöde, överlämnade namnlistorna.

– Jag hoppas att kommunledningen tar sitt förnuft till fånga, sa hon. Stefan Söderlund lovade att ta upp frågan på nytt med kommunstyrelsens förhandlingsdelegation.

Kommunal har 2 000 medlemmar i äldreomsorg och hemtjänst i Sundsvall. På bara sex dagar har betydligt mer än hälften av dem skrivit på protestlistorna.

Upproret började i hemtjänsten i Stöde. När de anställda fick veta vad som är på gång bestämde de sig för att protestera.

– Någon gång måste vi säga ifrån. Det känns som om de trampar på oss. Vi har kämpat med besparingar och en stor omorganisation. Det känns som om de trampar på oss, säger Gerd Wiklund.

Politikerna i Sundsvall vill ta av lönepotten till vård och omsorg och i stället lägga pengar på Kommunals grupper inom kultur och fritid samt barn och utbildning. Det beskedet fick Kommunals samtliga sektioner att lämna förhandlingsbordet.

Enligt politikerna ligger medellönen inom vård och omsorg på 22 500 kronor i månaden räknat på heltid. Det är över riksgenomsnittet. Därför ska undersköterskor och vårdbiträden avstå en del av årets löneökning till förmån för andra som ligger lägre. Att skjuta till extra pengar är det inte tal om.

Kommunal är inte övertygat om att lönestatistiken är korrekt.

– Vi missunnar ingen extra pengar, men då får arbetsgivaren skjuta till pengarna. Det är fel att ställa olika grupper mot varandra, tycker Gerd Wiklund.