– Fler arbetare kommer att dö under byggandet av VM-arenorna än det kommer att finnas spelare på planen.

Det säger Sharan Burrow, generalsekreterare i Internationella fackliga samorganisationen (IFS), väl medveten om att så många som 32 lag kommer att delta i fotbolls-VM i Qatar 2022.

Vid ett möte med LO i Stockholm häromdagen, då Sharan Burrow träffade nya LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson för första gången, tog hon upp Qatar-VM och bad att LO ska stödja IFS’ kampanj mot arrangemanget.

– Över 90 procent av arbetarna är utländsk arbetskraft som saknar varje form av rättigheter, säger Sharan Burrow.

– Utländska arbetare i Qatar bor under usla sanitära förhållanden, har minimala löner och livsfarlig arbetsmiljö. Qatar är en slavstat.

ISF:s kampanj har som mål att internationella fotbollsförbundet (Fifa) ska ta tillbaka beslutet att ge Qatar fotbolls-VM om inte arbetarnas villkor förbättras och fackliga fri- och rättigheter säkras. ISF har publicerat bilder och vittnesmål på sin hemsida som bland annat visar att utländska arbetare i Qatar får vara lediga högst tre dagar per år, och aldrig mer än en dag i taget. De bor i läger där 150 personer får dela på en toalett.

Fifas beslut i december 2010 att ge fotbolls-VM till Qatar har fått kritik även på andra grunder. En är att homosexualitet är olaglig i Qatar, en annan att klimatet inte passar, med temperaturer upp till 50 grader under sommaren.

Men framför allt har brittiska massmedia publicerat detaljerade uppgifter om att Qatar mutat sig till arrangemanget. Qatars VM-kommitté, som leds av sonen till emiren av Qatar, anklagas för att ha betalat mångmiljonbelopp i dollar till Fifa-delegater före den slutna omröstningen. Fifa har dock tillbakavisat alla anklagelser om mutor.

Qatar, som har 1,7 miljoner invånare, är världens rikaste land, sett till BNP per invånare.