Undersköterskor och vårdbiträden har startat ett löneuppror i Sundsvall. På tisdag ska de överlämna protestlistor till kommundirektören Stefan Söderlund. Det kan bli trångt i entrén till stadshuset.

– Det kanske kommer 50 personer eller fler, säger Sonja Lindberg, ordförande i Kommunals sektion för 2 000 anställda i äldreomsorgen.

Protesterna gäller sättet att fördela årets löneökningar. Kommunen har ensidigt bestämt att en del ska få mer och andra mindre; detta sedan samtliga Kommunals fyra sektioner hoppade av löneförhandlingarna i protest.

Kommunens förhandlingsstrateg Kenneth Lidgren tror inte att protesterna ändrar på någonting. Orsaken är att det är politikerna i kommunens ledning som har beslutat om fördelningen.

– Och Kommunal var tydliga med att de vill diskutera 2013 års löner, när de frånträdde förhandlingarna, anser han.

Sundsvalls kommun vill rätta till löneskillnader mellan olika grupper i Kommunal med hjälp av löneutrymmet i det centrala avtalet. Kommunen skjuter inte till ett enda öre.

Årets avtal ger 650 kronor mer, räknat på heltid. Undersköterskor och vårdbiträden får avstå minst en hundralapp i månaden, eftersom kommunen tar tre miljoner från deras lönepott till andra.

– Kommunen får gärna lyfta vissa grupper, men då ska de ta pengarna utanför potten. Kommunen har skött det här så illa att det känns som om vi är överkörda, tycker Sonja Lindberg.

De fyra borgerliga partierna styr Sundsvall tillsammans med Miljöpartiet. Kommunen införde lagen om valfrihet, lov, den 1 oktober. Det har lett till att hemtjänsten slimmats. Sämre scheman med mer helgjobb och fler delade turer är en konsekvens.

Sämre löneutveckling ovanpå det blev för mycket. Hemtjänstpersonalen i Stöde startade ett löneuppror som sprider sig i kommunen.