Inte ”bara” – vilket ord! – hur den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli sjunger – ljust och klart, sprudlande intensivt – utan också vad hon sjunger. Hennes specialitet är att likt en musikarkeolog gräva fram osjungna arior och sällan eller aldrig framförda tonsättare. På sitt nya album har Bartoli för första gången hamnat i tidig barockmusik. Och gjort en upptäckt: den mindre kände, ja, nästan okände Agostino Steffani, född 1654 i Italien men från unga år verksam i München. Kompositör och även diplomat (spion, påstås det) samt biskop. Äventyrligt liv men mest spännande är hans musik och Cecilia Bartolis sång. Visst går hon extra djupt ner i sopranen den här gången, så att rösten nära nog spricker och blottar… ja, inte bara ett djup utan en historisk avgrund. Samtidigt som hon – fortfarande – framför den västerländska konstmusikens pop- och kärleksmelodier så underbart glittrande hjärtknipande vackert. Säg, kan någon sjunga vackrare?

Bengt Eriksson

Veckans CD

Mission

Artist: Cecilia Bartoli
Skivmärke: Decca

Nya albumet Mission med Cecilia Bartoli, orkestern I Barocchisti, dirigenten Diego Fasolis och schweiziska  radio- och TV-kören samt gästande countertenoren Philippe Jaroussky finns på Spotify. Provlyssna där – men observera att det fysiska albumet också innehåller extra videoinspelningar och ett texthäfte tjockt som en bok med presentationer kompositören Steffani, hans tid och musik.

Se och hör den här trailern för albumet Mission. Finns på YouTube.

Se och hör också den här längre trailern där Cecilia Bartoli pratar om albumet Mission och Donna Leon om sin nya krimi, The Jewels of Paradise, som har kompositören Agostino Steffanis liv som utgångspunkt för intrigen. I vissa länder – men inte i Sverige, verkar det som – säljs Leons bok och Bartolis album tillsammans i en deluxe-utgåva. Även detta på YouTube.

Också om Cecilia Bartolis förra album Sacrificium – där kastratarior blev feministiska sånger genom att hon sjöng dem ur kvinnlig mun – skrev jag en text till Arbetet, då LO-Tidningen. Länk till den texten.
Lyssna på albumet Sacrificium, finns på Spotify.

Hör också ett tidigare samlingsalbum, The Art of Cecilia Bartoli, där hon sjunger brett ur sin melodiska repertoar så att klassiska arior blir poplåtar: Händel, Vivaldi, Mozart, Rossini, Donizetti m fl. Finns på Spotify.
Och missa inte heller de underbara Mozart-duetterna med tenoren Bryn Terfel och mezzosopranen Cecilia Bartoli på albumet The Art of Bryn Terfel (på Spotify).