Socialdemokraterna satsar 300 miljoner kronor per år på äldrevård och omsorg i sin skuggbudget.

MP tar i mer och lägger en miljard per år.

I sin kommande skuggbudget konstaterar S att ”kvaliteten i äldres vård och omsorg behöver stärkas”. Under de tre kommande åren vill partiet satsa 300 miljoner kronor årligen, skriver Aftonbladet.

Pengarna fördelas på olika stimulansbidrag till kommuner och landsting för att inrätta och utveckla system som dels ger äldre ökat inflytande över innehållet i hemtjänsten, dels förbättrar omhändertagandet av svårt sjuka patienter.

En del av satsningen läggs på intern fortbildning för personalen.

– Vi lägger inte förslaget för att vi tycker att personalen inte gör ett bra jobb utan vi gör det för att de ska få bättre förutsättningar att göra sitt jobb, säger partiets talesperson i äldreomsorgsfrågor Lena Hallengren till TT.

Miljöpartiet vill också satsa på äldreomsorgen. I sin skuggbudget satsar de tre miljarder kronor under tre år på äldreomsorgen, skriver Svenska Dagbladet.

I sin skuggbudget kommer S även att presentera ett förslag för att sänka avgifterna till a-kassan, uppger SVT:s Rapport.

Med förslaget, som beräknas kosta 2,5 miljarder kronor nästa år, skulle den lägsta avgiften till en a-kassa vara 85 kronor och den högsta 200 kronor.