Flera företag vill sluta lokala krisavtal med IF Metall, men nu säger facket bestämt nej att minska arbetstiden och lönen.

– Klubbarna har inte tillåtelse att sluta sådana avtal. Och om någon klubb ingår ett lokalt krisavtal kommer vi från förbundets sida förklara att det är ogiltigt, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare.

Bakgrunden är att IF Metall undertecknade ett avtal i mars 2009 som öppnade för att skriva lokala krisavtal med sänkt lön och sänkt arbetstid. Tanken var att företagen skulle  behålla sina anställda på kortare arbetstid istället för att säga upp. Det centrala avtalet gällde i sammanlagt ett och ett halvt år. Nu finns alltså inget sådant avtal.

Men nu är det flera företag som börjat prata om att införa krisavtal igen. Veli-Pekka Säikkälä känner till att flera lokala ombudsmän hört av sig med frågor och han själv vet om ett bilföretag på västkusten som vill införa ett krisavtal, sedan Volvo minskat tillverkningstakten.

På Ålö i Umeå erbjöd företaget verkstadsklubben ett avtal med 20 procents minskat arbetstid och en lönesänkning med 10 procent, men klubben sa nej.

– Teknikavtalet säger att vi inte får skriva på något sådant, säger Nils Göthe, ordförande för klubben.

Ålö tillverkar lastarmar till jordbrukstraktorer. På armarna går det sedan att sätta en skopa eller en pallgaffel. Orderingången har nu minskat kraftigt.

När klubben sa nej till lokalt krisavtal varslade företaget 15 personer om uppsägning.

– Vi var med förra gången 2009. Det blev inte bra och det ger en sur eftersmak, säger klubbordföranden.

Då minskades arbetstiden genom att de anställda gick på utbildning, men företaget avbröt utbildningssatsningen och sa upp folk istället.

Enligt Veli-Pekka Säikkälä mer än halverades varslen sedan IF Metall skrivit under avtalet 2009. Innan det undertecknandes varslades 8 000 – 10 000 i månaden och med det nya avtalet var varslen drygt 4 000 per månad.

När avtalet skrevs kritiserade andra fack IF Metall. Kritiken tror inte Veli-Pekka Säikkäklä finns kvar.

– Jag kan säga att vi har ett betydande skydd för lönerna i vårt avtal.

Unionen hamnade i en helt annan sits än IF Metall, som slöt ett tidsbegränsat avtal. Tjänstemannafacket fick erkänna att deras kollektivavtal öppnar för att ingå lokala krisavtal. Det betyder att det för tjänstemännens del fortfarande är möjligt att sänka lön och arbetstid i lokala överenskommelser.

Fakta: Korttidsarbete utreds

Regeringen utreder korttidsarbete, som innebär att företag i kristider ska få stöd från staten för att behålla de anställda. Grunden för utredningen är ett förslag från fack och arbetsgivare i industrin. En del av förslaget handla om att de anställda ska utbildas i stället för att sägas upp.

Finansminister Anders Borg har sagt att korttidsarbete bara ska användas när BNP faller kraftigt och varslen om uppsägningar är mycket omfattande. Systemet ska inte kunna användas permanent.

Utredningen ska vara klar i december.