Foto: Pernilla Wahlman

Elektrikern Fredrik Eklöf är på väg till Cementas anläggning i Stugsundshamnen i Söderhamn. En elmotor krånglar och behöver lagas.

– Här i Söderhamn blir det mest servicejobb. Det byggs för lite nytt här, säger han.

Det var en farbror som inspirerade honom att söka elektrikerutbildningen på gymnasiet. Släktingen sa att det var ett bra jobb, och sedan var det inte mer med det. I dag säger Fredrik Eklöf att en 15-åring egentligen inte förstår vad ett sådant jobb går ut på.

Han kör en vit liten skåpbil full med verktyg och material. Han jobbar sällan hemma hos folk. Mest anlitas han av industrier och andra företag.

– Det är kul att prova på alla möjliga arbetsuppgifter. Ibland är det så bråttom att jag måste lämna det jag håller på med. Och det händer att jag inte alls förstår vad som ska göras till en början.

Hans lön är 26 500 kronor i månaden, fast månadslön.

Elsäkerhet är centralt för Fredrik Eklöf. Han säger att elektricitet varken luktar eller låter, och att det gör att många inte har tillräcklig respekt för den. Grundregeln är att stänga av strömmen och arbeta i lugn och ro – ofta är han inne i komplexa system.

Han kan el och tror att de största riskerna för hans del finns i trafiken.

– På Cementa förstår de olycksrisken och låter en elektriker göra jobbet.

Det är inte hans första gång på Cementa. Han har eget passerkort och kan koden till den elektriska grinden.

Han parkerar bilen och tar fram sin överfulla verktygsväska. Det mesta är vanliga verktyg som hammare och skiftnycklar. En del är särskilda hjälpmedel för elektriker: kabelskotång och pannlampa för mörka arbetsplatser. Dessutom har han en tång som klipper runda hål för elkablarna.

Elmotorn låter illa och behöver repareras. Den sitter tio meter över kajen och sköter smörjningen av en jättelik skruv som transporterar cement från en båt till silorna i hamnen.

Han plockar bort elkablarna och skruvar loss motorn.

– Du ska loss, din jävel, säger han.

Fredrik Eklöf sliter i motorn, slår med hammare och handflatan. Till slut lossnar den och han bär iväg den med båda händerna medan verktygsväskan hänger över axeln.

Han kör motorn till en verkstad som ska laga den. Om drygt två dygn kommer nästa cementbåt. Då måste motorn vara hel och monterad igen.

Klicka för att se bilden i större format.

Fakta

Om  Fredrik Eklöf

48 år, elektriker på Bravida i Söderhamn

År i yrket: 31.

Bäst med jobbet: Aldrig långtråkigt. Slipper vara instängd och får ser alla slags olika miljöer.

Sämst med jobbet: Att hålla på utomhus när det är kallt och jävligt. Rätt klädd går det att vara ute i dåligt väder, men fingerarbetet kan vara besvärligt.

Yrkeshemlighet: Folk tror ofta att det är fel på strömmen, men så länge en enda lampa lyser funkar strömmen. Kolla från grunden – på säkringar och på lampor.

Yrkesstolthet: När jag kommer ska folk känna förtroende. Det är inget fusk och mygel.

Om jag inte var elektriker: Ingen aning. Växte ju upp i Enköping och där fanns Bahco så jag hade väl blivit industriarbetare.

Om elektriker

Antal: Runt 40 000.

Utbildning: Treårig gymnasie­utbildning, följd av 1 600 timmar som lärling. I Elektrikerförbundets installationsavtal blir sedan elektrikern fullbetald efter tre år. Genomgången utbildning krävs för att få anställas som elektriker.

Lön: Ackordslönen för dem på installationsavtalet motsvarar 33 400 kronor i månaden. Genomsnittlig månadslön är 27 808 kronor. .

Facklig tillhörighet: Svenska elektrikerförbundet.

Framtidsutsikter: Ingen arbets­löshet nu. På tio års sikt ser det lite sämre ut – många utbildas och konkurrensen är hård.

Källa: Arbetsförmedlingen och Svenska elektrikerförbundet