Besvikelsen och ilskan är stor hos många lärare efter onsdagskvällens överenskommelse om nya lärarlöner.

– Jag tycker inte det är ett bra avtal, det kan jag säga direkt, säger Per Hoffman, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Enköping.

Många av kollegorna han träffar är missnöjda, säger han. Förbundsrådets 79 representanter röstade om avtalet, 55 ja mot 24 nej. Hoffman röstade nej.

– Vi sade nej till 4,2 procent i ett femårigt avtal i juni, nu säger vi ja till 4,2 i ett fyraårigt avtal. Om vi säger nej måste vi våga bära ett nej genom hela avtalsrörelsen, säger Hoffman.

På Facebook och bloggar bubblar missnöjet med avtalet. Det uppmanas till demonstrationer på fredag kväll. Per Hoffman känner till det, men han tror inte att det är aktuellt i Enköping, däremot i större städer.

Det lärarfacken uppnådde i sin kamp blev cirka 300 kronor mer i månaden än andra jämförbara grupper, 1 100 kronor mer i månaden för lärarna jämfört med omkring 800 kronor som andra jämförbara tjänstemannagrupper i snitt landat på. Sedan finns i läraravtalet inga garantier om en endaste krona mer än andra under de kommande tre åren.

Facken hade krävt 10 000 mer i månaden med ett rejält första steg denna gång.

– Många är medvetna om att den här förhoppningen om 10 000 mer i månaden är ganska utsiktslös. Man har jobbat ganska länge i kommunerna så man vet ju vad de har för pengar. Men man vill ha respekt, säger Per Hoffman.