Foto: Adam Ihse

Patrik Östbjerg, ordförande i Transports sektion i Göteborgs hamn.

 

Inga incidenter och god stämning. Det är den bild som fackligt aktiva hamnarbetare ger på den första konfliktdagens eftermiddag.

– Vi står enade med Hamnarbetareförbundet, säger Patrik Östbjerg, ordförande i Transports sektion i Göteborgs hamn med 300 medlemmar.

– Vi och Transport har en intressegemenskap. Vi ska klara ut det här tillsammans, säger Erik Helgesson, förtroendeman i Hamnarbetareförbundets avdelning 4 i Göteborg med 600 medlemmar.

Däremot vill han inte dra några växlar på konfliktens betydelse för samarbetet mellan Transport och Hamnarbetareförbundet på sikt.

– Vi vet inte var det här slutar än. Det är alltid enklare att samarbeta i inledningsfasen, men jag tror att vi ska klara av det tillsammans.

Arbetet talade med fackligt folk i Holmsund, Gävle och Göteborg. Alla berättar om en lugn dag utan incidenter. Alla följer konfliktreglerna.

I Gävle har 14 så kallade ”blixtarbetare”, det vill säga timanställda som kallas in med kort varsel, fått en månads anställning på visstid. Det är arbetsgivarnas sätt att förbereda sig inför konflikten.

I Göteborgs hamn med i runda tal 120 blixtarbetare gick det också ett erbjudande om anställning på visstid, men det fick nobben.

– Blixarbetarna gör en enorm uppoffring. Hamnen är deras enda inkomstkälla. Det är en fantastisk solidaritetshandling att tacka nej och avstå från lön, tycker Erik Helgesson.

De fackliga representanterna tror inte att hamnkonflikten kommer att märkas särskilt mycket i Göteborgs hamn. Däremot blir en båt med massa liggande i Gävle hamn i natt. Den blir inte lossad i tid.

Magnus Nilsson är Transports huvudskyddsombud i Holmsund utanför Umeå. Han berättar om en lugn dag utan incidenter och god stämning bland hamnarbetarna.

– Folk är taggade. Vi kämpar för våra arbetstider, säger han.

Enligt Peter Jeppsson, vd på Sveriges Hamnar, kommer hamnkonflikten att få konsekvenser redan i dag, torsdag. Var och hur stora kunde han inte precisera tidigare i eftermiddags.

– Vi ska ha en telefonkonferens för att gå igenom läget, berättar han.