Kommunalare i Umeå har tvingats fylla i ett personlighetstest och svara på 70 kränkande frågor om sitt privatliv.

Några exempel på frågorna:

• Är du nöjd med sitt sexliv?

• Behöver du urinera ofta?

• Är din avföring växlande trög/lös?

– Alla facken i Umeå kommun tog upp frågan för ett par veckor sedan. Då hade jag fått veta att en medlem kände sig fruktansvärt kränkt av frågorna, berättar Gunnar Eriksson, ordförande i Kommunals sektion för de anställda i socialtjänsten i Umeå.

Det är i samband med rehabutredningar som frågorna har ställts i anslutning till bedömning av arbetsförmågan. Under det senaste halvåret har personalen tvingats svara på frågorna som ett led i rehabplanen. Att vägra kunde betraktas som arbetsvägran och därmed grund för uppsägning.

Tidningen Västerbottens-Kuriren avslöjade skandalen i måndags. Därefter har kommunen stoppat testet med de 70 frågorna.

– Vi har ingen koll på hur många som har utsatts för frågorna. Hur vi ska gå vidare vet vi inte ännu. Något måste vi göra, säger Gunnar Eriksson.

Facken tog upp frågeformuläret i centrala samverkansnämnden för ett par veckor sedan. De fick svaret ”något måste vi göra”, men det visade sig vara till intet förpliktigande. Det var först när historien kom ut i Västerbottens-Kuriren som det blev fart på politiker och tjänstemän.

Umeå kommun har ett samarbetsavtal med företaget PersonalPartner AB, som har tagit fram frågeformuläret.

I dag berättar Kommunalarbetaren om en kokerska på en förskola. När hon utsattes för frågorna hade hon jobbat några månader efter en tre år lång sjukskrivning. Hon fick med formuläret hem och uppmanats att lämna tillbaka det ifyllt dagen därpå.

Hon svarade helt enkelt ”det har du inte med att göra” på många av frågorna. Nu är hon utan jobb. Kommunen uppmanade henne att säga upp sig frivilligt – annars skulle hon bli uppsagd med dåliga omdömen.

Nu förhandlar Kommunal för kvinnan. Tvisten om hennes anställning är inte avgjord. Under tiden får hon lön från kommunen, men hon har inga arbetsuppgifter.

Här är fler exempel på fler frågor till de anställda i Umeå kommun:

• Går du i kyrkan eller deltar du i religiösa riter?

• Kan du gråta när du är ledsen?

• Störs du av förändrad sexuell lust?

• Kan du skratta helhjärtat?

• Har du under året haft en konflikt med maka eller maka?