”Vi kan bekräfta att polisen har inhämtat uppgifter och information från Telia Sonera angående Uzbekistan”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Telia välkomnar utredningen och skriver att det kommer att samarbeta med utredarna.

Bolaget köpte nyligen en 3g-licens för drygt två miljarder kronor av Takilant, ett bulvanbolag i skatteparadiset Gibraltar. Enmansbolaget misstänks ha starka kopplingar till den uzbekiske diktatorn Islam Karimovs familj.

Affären avslöjades förra veckan av SVT:s Uppdrag granskning, som visade att pengarna som betalades för licensen kan ha gått till korrupta uzbeker genom enmansbolagets 22-åriga företrädare som är nära vän till diktatorns äldsta dotter.

Uppdrag granskaning har även avslöjat att Telias dotterbolag hjälper säkerhetstjänsterna i Uzbekistan och i en rad andra öststater med att avlyssna regimkritiker.

Telia hjälper även säkerhetstjänsten i Turkiet, kunde Arbetet avslöja i april i år. Bakom vartannat avlyssnat telefonsamtal i landet ligger telejätten Turkcell, där Telia Sonera är största ägaren, visade Arbetets granskning.

De avlyssnade samtalen är åklagarnas enda bevismaterial i processer mot fackliga företrädare, som döms till långa fängelsestraff.