Gudar och odjur (utgiven av Minotaur i översättning av Boel Unnerstad) är Denise Minas tredje polis- och gangsterroman om Alex Morrow, kriminalinspektör, och hennes halvbror, Danny McGrath, lokal gangsterledare, i Glasgow.

Så väljer jag att läsa romanen: som en berättelse från två håll, en skildring av gott och ont. Eller snarare godare och ont. Inte i svartvitt, inte som två motpoler, det ena utesluter inte det andra.

T ex kan gränsen mellan gott och ont inte dras mellan poliskåren och förbrytarna. Förstås, bör tilläggas. Samma tema återkommer ju i många kriminalromaner.

Den kvinnliga huvudpersonen, alltså polisen Alex Morrow, är nervig, liksom huvudpersonerna varit i Denise Minas tidigare krimiserier. Nervigheten smittar också av sig på berättelsen, på sättet att skriva, själva berättandet. Ingen jag-berättare men ändå blir det som om Gudar och odjur skrivits av eller snarare genom Alex Morrow.

Berättelsen hoppar och kränger – än hit och än dit och tillbaka – mellan de olika romanpersonerna. Denise Mina berättar historien – och ibland antyder hon bara – ur olika personers perspektiv. Resultatet blir som en flerdimensionell målning av Glasgow.

Den skotska staden Glasgow är den överordnade huvudpersonen – själva motivet.

Vid jultid rånas ett postkontor. En gammal man som är där med sitt barnbarn stiger fram och ja, så verkar det, hjälper rånaren att packa ner pengarna. Som tack blir den gamle mannen ihjälskjuten. Hans barnbarn tas på postkontoret om hand av en ung man som – tycker kriminalinspektör Morrow – verkar märklig.

Så börjar det och fortsätter… Varje händelse och människa är ännu ett penselstreck på en målning. Denise Mina målar in Glasgows politiker, fackföreningar, näringsliv och yrkesförbrytare. Målningen blir allt större och mer innehållsrik. Resultatet är ett porträtt av hennes hemstad. Hon skriver en stadsmålning.

Ingen uppbygglig syn.

När jag läst klart så kan jag inte låta bli att undra hur sann – eller osann – den kan vara, hennes bild av Glasgow som en korrumperad stad där den lokala gangstermaffian kontrollerar en viktig del av näringslivet och därmed styr hela stan?

Mer ingående vill jag inte vara, då skulle jag nog avslöja för mycket av intrigen. Men jag blir så nyfiken på förhållandet mellan den fiktiva och den verkliga staden Glasgow att jag mejlar Denise Mina och frågar: ”Hur sann är beskrivningen? Lite eller mycket, inte alls eller helt autentisk…”

Författaren svarar:

”Det är ett Glasgow som kunde vara: stora pengar passerar genom gangsterhänder, cirka 4 miljarder pund per år enligt polisen. Hur används pengarna? Vem vet. Det skotska parlamentet stiftade förra året en lag som gör det möjligt att kontrollera taxilicenser, eftersom gangstergäng använder taxinäringen för att tvätta pengar.”

Svenska Deckarakademin prisade Denise Minas förra Alex Morrow-roman Getingsommar som 2012 års bästa översatta deckare. Nyligen utsågs samma roman till ”Crime Novel of the Year” på krimifestivalen i Harrogate, England. Hennes nya Gudar och odjur är faktiskt lika bra.

Och dessutom handlar även den nya romanen förstås om kriminalinspektör Alex Morrow – hennes liv, privat och i yrket. Hon var gravid i Getingsommar, nu har hon blivit tvillingmamma.

Bengt Eriksson

Mera krimi

Bengt Eriksson bevakar regelbundet krimiutgivningen, och dess funktion som samhällsskildrare.

Följ spaningsarbetet här!