Efter Eurythmics har jag tyckt att Dave Stewarts soloplattor varit trista och tråkiga. Han gör enkla melodier, rätt åkej låtar (rock, R&B, lite country) men de kräver en sångröst som lyfter dem. Som Annie Lennox på Eurythmics-tiden. Stewart själv har tyvärr inte den förmågan. Han sjunger för allmänt. Därför hade det varit  lätt hänt att jag hoppat över hans nya album. Men istället hände det som händer ibland: CD-omslaget började kommunicera med mig. Så jag lyssnade och konstaterade:  måste vara det bästa album som Dave Stewart gjort i eget namn! Utmärkt blandning av rocklåtar och ballader, producerade med stor tyngd men också med luft i musiken och så en hel kör med sångerskor som hjälper till. Dessutom duetter med… ja, inte vilka som helst utan bl a Joss Stone, ”I Got Love”, och Alison Krauss, ”Drowning in the Blues”. I  ”Girl in a Catsuit” är det Orianthi (ska jag påpeka att också hon är tjej?) som öser och vräker  elgitarrtoner.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Ringmaster General

Artist: Dave Stewart
Skivmärke: Weapons of Mass Entertainment

Dave Stewarts nya album The Ringmaster General finns på Spotify.
Också hans föregående album The Blackbird Diaries finns på Spotify. Enligt Stewart hänger de ihop men jag tycker inte förra albumet är så starkt som det nya. Lyssna och avgör själv.

Se och hör musikvideon till låten ”Girl in a Catsuit” – med Stewart och Orianthi – från nya albumet. Finns på YouTube.
Se och hör också videon till låten ”God Only Knows You Know” – duett med Jessie Baylin – från nya albumet. På YouTube.
Se och hör en trailer för dubbelinspelningarna/utgivningarna av The Blackbird Diaries och The Ringmaster General. Även detta på YouTube.

Se och hör – också på YouTube – ett avsnitt ur en dokumentär som Dave Stewart gjort om inspelningarna av The Blackbird Diaries och The Ringmaster General.

Se och hör en live-inspelning av ”So Long Ago”, en låt som finns med på förra albumet, från en konsert med Dave Stewart, Orianthi, Nik West, Ann Marie Calhoun och Dana Glove i Memphis den 24 augusti 2012. Lyssna in det gemensamma gitarröset strax efter mitten! Finns på YouTube.
Fortsätt sen att se och höra den här live-inspelningen  från samma tillfälle och med samma musiker. Fast nu greppas sångmicken av Daves dotter Kaya Stewart som sjunger Eurythmics-låten ”Missionary Man”.

http://www.youtube.com/watch?v=PwwW5RGqJzE&feature=relmfu

 

Missa inte heller den här videon: en kort rapport om hur livet gestaltar sig numera också för världskända artister. Dave Stewart distribuerar personligen några vinylexemplar av The Ringmaster General till en skivaffär i Hollywood. Också YouTube.

http://www.youtube.com/watch?v=hCTesHhg7y0