Villkor i Spaniens pensionssystem kanske måste justeras om andra åtgärder inte räcker för att få ned budgetunderskottet, säger landets vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria i en radiointervju på tisdagen.

Hon tillägger att regeringens stödfond för regioner med betalningsproblem, på totalt 18 miljarder euro, ska sjösättas i veckan.

Den spanska regeringen väntas i slutet av veckan även lägga fram sin budget för 2013, samtidigt som en ny runda stresstester av landets banker ska redovisas.

Spanien, med EU:s högsta arbetslöshet och en ihållande fastighetskris som slagit ut delar av banksystemet, har under premiärminister Mariano Rajoys ledning gått in i en andra recession.

Rajoys Partido Popular vann en storseger i allmänna val för bara nio månader sedan. Men partiet pressas nu i opinionen igen, inför regionalval i Galicien i nordvästra Spanien, som ska hållas den 21 oktober.

Regionregeringen i Katalonien, där separatister vunnit mycket terräng i krisens spår, pressas samtidigt av krav på nyval.

Många bedömare räknar samtidigt med att Spaniens centralregering i Madrid inkommer med en formell ansökan om ett stödprogram från eurozonens stödfond ESM, liknande de som euroländerna Grekland, Portugal och Irland har fått, till EU-toppmötet 18—19 oktober. Ett sådant stödprogram, med villkor från långivarna, krävs för att ECB-chefen Mario Draghi ska börja stödköpa spanska statspapper.

ECB-stödköpen anses av många som avgörande för att spanska statens lånekostnader, upptrissade av krisläget, ska sjunka till en långsiktigt hållbar nivå.

Spanien fick redan i somras ett stödpaket med 100 miljarder euro från eurozonens krisfond EFSF godkänt. Dessa pengar är öronmärkta för kapitalstöd till landets banksystem, där flera regionala sparbanker är på fallrepet.

Stresstesterna av spanska banker, som genomförts av den oberoende konsultbyrån Oliver Wyman, ska enligt Spaniens centralbank redovisas för en särskilt sammansatt strategisk kommitté på fredag. I kommittén finns representanter för Spaniens finansdepartement, Spaniens centralbank, Europeiska centralbanken (ECB), EU-kommissionen, Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Internationella valutafonden (IMF).

Inför redovisningen har Spaniens regering och landets näst största bank, BBVA, sagt att behovet av kapitaltillskott i spanska banker troligen uppgår till 50—60 miljarder euro — i linje med vad preliminära beräkningar i juni visade.