Arbetare vid Lonmingruvan firar den 22-procentiga lönehöjningen.

Foto: Themba Hadebe

Arbetare vid Lonmingruvan firar den 22-procentiga lönehöjningen efter att ett avtal skrivits på tisdagen.

 

Den globala gruvjätten Anglo American Platinum gav på onsdagen de vilt strejkande arbetarna i Sydafrika en dags ultimatum att återgå till arbetet sedan polisen avfyrat gummikulor efter nya protester.

Företaget förklarade att strejken i Rustenburg är olaglig och hotade att vidta rättsliga åtgärder om arbetet inte återupptas vid de fem platinagruvorna med 26 000 anställda. Gruvorna har stängts temporärt.

Protesterna har fortsatt vid bolagets gruvor parallellt med att gruvbolaget Lonmin kommit överens med sina arbetare om ett nytt avtal. Överenskommelsen nåddes efter veckor av vilda protester där sammanlagt 46 människor dött. 35 av dem blev ihjälskjutna av polisen. En av dem, en kvinna, som sköts i benet vid protesterna vid Lonmin-gruvan i helgen avled av sina skador på onsdagen.

De fortsatta protesterna vid Anglo American Platinums gruvor väcker farhågor i Sydafrika om att de vilda strejkerna och den våldsamma processen vid Lonmin satt ett farligt prejudikat för hur löneförhandlingar ska drivas framgångsrikt i landet.

Tusentals arbetare vid Lonmins gruva i Marikana stämplade under morgonen in på jobbet efter sex veckors vilt strejkande.

Runt gruvan sjöd det av aktivitet och många var glada över de löneförhöjningar, mellan 11 och 22 procent beroende på arbetskategori, som till slut satte punkt för strejkerna.

– Vi är glada att gå till arbetet. Vi fick vad vi ville ha, säger gruvarbetaren Yandisa Melho till AFP.

– Jag är glad för mycket! Jag fixar brödfödan nu, min familj kommer att bli glad, säger arbetaren David Mgengwane.

Andra var inte lika nöjda.

– Jag går tillbaka till jobbet för jag är så hungrig, säger Phumlile Macefane, som är olycklig över att arbetarna inte nådde fram till sitt löneanspråk på 12,500 rand och att flera ”bröder” dödades av polisen under strejkandet.

Trots att arbetarna stämplade in i dag, väntas produktionen vid gruvan starta först om ett par dagar.