Hela 44 år efter att jag första gången upplevde Annisette, sångerskan i danska bandet Savage Rose, är jag lika fascinerad av hennes starka, vibrerande röst. Hon var ung då, liten och späd men 100 gånger så röststark sjöng hon sig in i livet. Hon är äldre nu, hennes röst rymmer det levda livets alla erfarenheter. Hon fortsätter arbetet ensam nu också, efter att musik- och livspartnern Thomas Koppel avled 2006, med att driva vad som är en musikalisk-politisk idé snarare än en speciell musikgrupp. Som bara att – alltså idag! – inleda med låten ”Voice of Revolution”. För att betona att budskapet är oförändrat innehåller nya albumet dessutom en nyinspelning av ”The Messenger” (hyllning till Malcolm X) från -73. Idag när Annisette gör de flesta låtarna har musiken blivit rockigare igen (plus soul och R&B), som på 60-talet när Savage Rose spelade psykedelisk rock. Hon sjunger, ropar, skriker ut sitt världsomfattande budskap: Kärlek och frihet!

Bengt Eriksson

Veckans CD

Love and Freedom

Artist: The Savage Rose
Skivmärke: NMS / WME

Nya albumet Love and Freedom med Savage Rose finns på Spotify.

Se och hör ett danskt TV-inslag där Annisette intervjuas inför utgivningen av nya albumet. Finns på YouTube.

Travelin´ från 1969 – bandets tredjealbum – är en av mina favoriter med tidiga Savage Rose. Finns på Spotify.
Albumet Sange for livet är en favorit med Savage Rose från Annisettes och Thomas Koppels akustiska, mer folk- och världsmusikaliska period. Finns också på Spotify.

Se och hör Savage Rose framföra ”Traveling Child” – en av de lugnare låtarna från nya albumet – på en dansk musikfestival i maj 2012. Finns på YouTube.
Se och hör Annisette/Savage Rose framföra ”Universal Daughter” – titelspåret på förra albumet – under en turné 2010. Också på YouTube.
Se och hör första upplagan av Savage Rose framföra ”A Girl I Knew” – en låt från debutalbumet, utgivet 1969 – i vad som väl måste vara ett TV-program. Även detta på  YouTube.
Se og hørpå YouTube – också Annisette och Thomas Koppel samt danske vissångaren Poul Dissing framföra ”I kan ikke slaa oss ihjel” inför över 20 000 danskar som den 6 juli 2005 protesterade mot president Bushs besök i Danmark.

Kolla alla Veckans CD, alltid med goda länkar!