Foto: ROBIN HALDERT

Nu är den invigd, den nya mässan för personlig skyddsutrustning (Nordic safety expo), som ska pågå i tre långa dagar i Älvsjö. Modevisning med arbetskläder och skyddsredskap är ett dragplåster.

– Vi ser framemot många besökare, både på montrarna och till de mycket intressanta debatterna, säger Eric Köhler från Branschorganisationen för personlig skyddsutrustning (BPS), som för första gången arrangerar en sådan tillställning med Stockholmsmässan i Älvsjö.

Eric Köhler vet inte hur många besökare mässan fått hittills under dagen, men han har inte för höga förväntningar eftersom det är första gången.

Klart är dock att det finns 65 utställare här, varav ungefär hälften är föreningens medlemmar. Utställare från övriga Norden är det mycket ont om, mässnamnet till trots.

Det beror på en del problem med transporter, påpekar Köhler.

Efter en snabb runda förbi alla 65 montrarna skulle jag gissa att det fanns lika många utställare som besökare här i dag vid lunchtid.

Produkterna som visas är alltifrån spikskor, andningsskydd, handskar till alla små prylar som kan rymmas i ett förstahjälpen-skåp.

Själv provar jag ett par stövlar med stålframdel som känns både för tunga och för stora. Men jag går vilse bland montrarna när jag ska leta rätt på en vante till vänsterhanden. Jag fick nämligen högervanten utanför mässbyggnaden när jag kom hit.

”Du kan hitta vänstervanten i vår monter nr …”, sa en vänlig kvinna. Nu har jag alltså tappat både numret och namnet på tillverkaren.

Apropå vantar, nyligen talade jag med en yrkeshygieniker som hävdade att de handskar som arbetarna skyddar sig med när de använder kraftigt vibrerande borrmaskiner ger falsk trygghet. De kan i vissa fall förstärka vibrationerna.

Skulle man gräva tillräckligt i prylhavet här skulle man säkert också kunna hitta andra skydd som ger falsk trygghet.

Just om detta handlar ett av seminarierna på mässan.

– Köper man ett billigt hörselskydd som ingen använder eller en andningsmask som släpper igenom både det ena och det andra betalar man ett mycket högt pris, säger Eric Köhler.

Glöm inte Arbetets monter om du besöker mässan. Där står vår chefredaktör Johanna Kronlid och delar ut en rykande färsk bilaga som enbart handlar om skydd och skyddstänkande från verkstadsbuller till bullriga barn.

Hon berättar också gärna om sin favoritmus, en liten blå mirakelkula som trollade bort alla muskelknutorna.