EU vill hitta ett sätt för Sverige, som står utanför euron, att får ett inflytande i en europeisk bankunion. Det sa EU-kommissionären som ansvar för ekonomi- och valutafrågor under en utfrågning i den svenska riksdagen.

I dag, måndag, ordnade finansutskottet en utfrågning om den ekonomiska politiken i Sverige och EU. Frågorna kom dock till stor del handla om EU:s förslag från förra veckan om att skapa en bankunion.

EU vill skapa en överstatlig finansinspektion som ska övervaka bankerna i euroområdet och kunna stoppa de banker som missköter sig.

– För att snabbt skapa trovärdighet och återfå marknadens förtroende är det viktigt att Rådet, Europaparlamentet kan anta förslaget innan årets slut, sa Olli Rehn, EU:s kommissionär för ekonomi- och valutafrågor som var med under utfrågningen i riksdagen.

Europeiska centralbanken ska dock inrikta sig på att övervaka de banker i EU som anses som systemkritiska, medan de finansinspektionerna i medlemsländerna ska övervaka övriga bankerna.

Olli Rehn förklarade efter utfrågningen att han gärna ser Sverige som en del av en bankunion och att EU ska försöka hitta lösningar så att de länder som inte har euron som valuta ändå ska få ett inflytande.