Birgitta Heijer blir ny kanslichef på LO. Nu är hon länsråd och vikarierande landshövding i Västerbotten.

Foto: Jan Lindmark

– Vi är glada över att ha rekryterat en person med en så bred erfarenhet från olika uppdrag och ser fram mot att tillsammans med Birgitta Heijer och LO-förbunden utveckla LO, säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande.

Han säger att ledningen sökt en kanslichef som kan komplettera ledningen. Birgitta Heijer kommer att arbeta nära ledningen. Tobias Baudin tror att kan tillföra mycket till LO.

Kjell Ahlberg har sedan 2003 varit både ekonomi- och kanslichef. Då utsågs dåvarande kanslichef Erland Olauson till LO:s avtalssekreterare. Kjell Ahlberg kommer att fortsätta som ekonomichef.

– Jag är jätteglad och det är jätteroligt att bli LO:s kanslichef. Det är ett viktigt uppdrag och jag hoppas att mina erfarenheter kan bidra och ge stöd när nu den nya LO-ledningen ska utforma sitt arbete, säger Birgitta Heijer.

Hon berättar att hon tidigare arbetat på finansdepartementets budgetavdelning och varit statssekreterare hos S-ministrarna Björn Rosengren och Mona Sahlin. Hon har arbetat både som länsarbetsdirektör i Stockholm och regionchef på Samhall. Sedan 2010 har hon varit länsråd i Västerbotten. I februari blev hon vikarierande landshövding sedan Chris Heister utsågs till landshövding i Stockholm.

Birgitta Heijer har bott i Kiruna, gått i grundskolan i Luleå och gymnasiet i Skellefteå. En stor del av släkten bor i Skellefteå.  Hon har nyss fyllt 60 år och har en son som är 25 år.

Hon har inte varit fackligt aktiv, men hon har varit med i facket. Först i SKTF och senare i ST.

Tanken är att Birgitta Heijer ska börja på LO i början av november. Först måste regeringen bara skaka fram en landshövding åt Västerbotten.