September 2012: En medlem i rebellgrupperna i FSA (Fria syriska armén) patrullerar i Aleppo, Syriens största stad med 3 miljoner invånare. Här pågår ett fullskaligt krig mellan FSA och  regeringstrupperna, som vill återta kontrollen över staden. Det internationella samfundet är kluvet, och FN har hittills inte ingripit i konflikten.

Foto: Manu Brabo

Kan Syrien överleva som stat? Hur stor är risken för ett regionalt krig? Och varför står FN förlamat inför blodbadet?

Syrienkännaren Aron Lund försöker att inte gå vilse i svaren. Han är författaren till boken Drömmen om Damaskus och en av få västerlänningar som vågat ge sig in i den syriska oppositionens labyrint med hundratals konkurrerande militära och politiska fraktioner och förgreningar.

SNC är visserligen den största oppositionskoalitionen, men den utövar inget faktiskt inflytande över alla dessa grupper inne i landet, berättar Aron Lund.

Hur stor är då risken att Syrien vittrar sönder i olika delar?

– Den processen pågår redan i dag. Det sker en långsam etnisk rensning bit för bit på lokal nivå. Det finns alltid minoriteter i minoritetsområdena. Sunnimuslimer i de alawitiska områdena, araber bland kurderna, kurder bland araberna och så vidare.

Kan det sluta med ett regionalt krig?

– Det kan inte uteslutas. Det syriska inbördeskriget är också ett krig mellan olika utländska intressen, Ryssland mot USA, Saudiarabien mot Iran. Men jag tror att de flesta inblandade stater vill undvika det. Det är väldigt mycket som står på spel.

Varför är det så svårt för FN att stoppa blodbadet?

– FN är bakbundet av Ryssland och Kina som lägger in veto mot resolutioner mot Syrien. Det skulle kräva ett militärt ingripande som ingen har beredskap för. I synnerhet inte USA. Amerikanerna inser att det kan bli en extremt långdragen och plågsam konflikt där man till sist inte vet vilken sida man bör stödja.

Tror du att Syrien finns kvar som stat om ett år?

– Om inbördeskriget fortsätter som i dag så tror jag att både staten och regimen bara kommer att finnas till namnet. Det kommer kanske fortfarande att finnas en president och en armé som bara kontrollerar en liten del av landet.

Klicka på kartan för att se den i större format.

Klicka på kartan för att se den i större format.