– En bra dag för Europa, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel sedan landets författningsdomstol gett klartecken till EU:s räddningsfond. Men sedan då?

EU-kommissionens ordförande vill ha ännu mer union för att kunna lösa framtida kriser.

Och med ännu mera union menar ordförande José Manuel Barroso inte bara den bankunion som han föreslog på onsdagen för att övervaka kontinentens alla banker. Nej, Barroso vill gå betydligt längre, förklarade han i sitt årliga tal om läget i unionen inför EU-parlamentet i Strasbourg.

– I dag manar jag till skapandet av en federation av nationalstater, sade Barroso.

– Inte någon superstat, utan en demokratisk federation av nationalstater som kan tackla våra gemensamma problem. Jag tror på ett Europa där folk är stolta över sina nationer, men också över att vara européer och sina europeiska värderingar.

Ordet federation får dock många att resa ragg.

– Det är självklart jätteviktigt att Europas länder får ordning på sina ekonomier och det påverkar Sverige jättemycket. Men jag blir förvånad när Barroso väldigt tydligt talar om en federation av nationalstater, säger Marie Granlund (S), vice ordförande i riksdagens EU-nämnd och ”utesluter” tanken att Sverige ska kunna delta i ett sådant tätare samarbete.

I EU-parlamentet hälsades talet ändå huvudsakligen positivt, även om synpunkterna och kritiken också var mångfaldig. Vissa i den brokiga skaran vill gå ännu längre och redan nu kraftigt öka budget och befogenheter. Andra vill helst lägga ned alltihop.

Barroso försvarar sig med att EU:s anhängare måste ge sig in i debatten.

– Att säga nej till EU är enkelt. Det svåra är att säga ja och visa på lösningar. Vi kan inte låta populisterna och nationalisterna sätta en negativ agenda.

Riktigt vad som skulle avgöras var och av vem och på vilket sätt i en framtida federation återstår att reda ut. Dessutom krävs i så fall ett helt nytt fördrag, bara några år efter den långa och infekterade striden om det nuvarande.

Strax efter att Barroso talat klart kom besked om att den tyska författningsdomstolen godkänner tyskt deltagande i den europeiska stödfonden ESM. Beskedet var väntat, men mottogs ändå med glada reaktioner av marknad och politiker.

Ett första ESM-möte ska nu hållas den 8 oktober.