Efter en inspektion av den kända hotellbåten Mälardrottningen har Arbetsmiljöverket fått upp ögonen för båtar vid kaj som används som nattklubbar, hotell, restauranger och vandrarhem.

Fler kända fartyg vid Stockholms kajer, som vandrarhemmet af Chapman och nattklubben Patricia, kan räkna med besök.

– Vi blev ett pilotärende, säger Fredrik Andersen, hotellchef på Mälardrottningen.

M/S Mälardrottningen byggdes 1924 i New York. Efter nästan 60 år på världshaven förtöjdes hon vid Riddarholmen mitt i Stockholm 1982. Sedan dess är Mälardrottningen ett hotell med drygt 60 dubbelrum och restaurang med plats för 100 gäster.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mälardrottningen bogserades till varv på Beckholmen nära Gröna Lund i januari 2011. Det var det första besöket på varv på 30 år. Hon låg på varv i knappt tre månader och rustades upp för tio miljoner kronor. Skrovet var rejält angripet av rost.

– Nu har vi förlängt Mälardrottningens livslängd. Hon kommer att finnas kvar som hotell i minst 25 år till, räknar Fredrik Andersen med.

Det var när Mälardrottningen låg på varv som ägarna tog kontakt med Arbetsmiljöverket. Det blev början tuff resa – ett och halvt år av inspektioner, möten och krav på åtgärder.

– Vi har tillsynsansvaret för fartyg som ligger stilla vid kaj. Efter Mälardrottningen har vi bestämt att vi ska gå vidare till övriga fartyg. Mälardrottningen råkade bli etta i kön, säger arbetsmiljöinspektör Mikael Roos.

Han är inte expert på fartygs sjöduglighet, så han har fått ta hjälp av Trafikverket, som numera är arbetsgivare för fartygsinspektörerna sedan Sjöfartsinspektionen lagts ner.

Samarbetet har resulterat i en lång lista med krav på åtgärder. ”Ord och inga visor”, som fartygsinspektör Gustaf Dillner uttrycker det. Allt ska vara fixat till den 31 oktober. Om inte beslutet efterlevs hotar böter på 2,5 miljoner kronor.

Men Fredrik Andersen tror inte att det får några omedelbara konsekvenser. Ärendet är avslutat efter ett möte i förra veckan. Där redovisade Mälardrottningen vad som har gjorts.

I fortsättningen ska Mälardrottningen in på varv vart femte år. Dykare ska besiktiga skrovet vart tredje år. Dessutom finns ett antal krav om personalens säkerhet och administrativa rutiner.

Mälardrottningen ägs sedan 2007 av hotellkedjan Unique Stay AB, som driver sex hotell i Storstockholm.