Någon måste iklä sig rollen som landsförrädare.

Det kan lika gärna vara jag, tänker jag.  Det tog några år att nå dit.

Förr satt jag där och tjatade.

– In Sweden we have a system … och fyllde ut med fagra ord om fungerande barnomsorg, få fattiga och blablabla.

Och visst, vi är ett land med ovanligt rena trottoarer där det går att tälta gratis i dunkla granskogar.

Men allvarligt, vem bryr sig?

Nu är det andra ord som lämnar min mun då någon utländsk person för tionde gången häver ur sig att Sverige är såååå fantastiskt.

– Well, in Sweden we also have … en massa främlingsfientliga nissar i parlamentet, en skola som håller på att kollapsa och bärplockare som luras på lönen, berättar jag.

Jag säger att vi svenskar har en självbild som allt oftare inte överensstämmer med verkligheten. Att resten av världen har sprungit i kapp oss inom många områden och att den världsberömda välfärdsstaten håller på att urholkas.

Jag varnar för alla svenskar som inleder sina meningar ”In Sweden we have a system …”

Och ska man spela rollen som landsförrädare är det lika bra att bre på ordentligt.

Lika bra att berätta om en förvirrad social­demokrati som söker sin själ och en borgerlig jämställdhetsminister som går emot jämställdhet.
Just det där senaste är ganska förunderligt.

I veckan blev det aktuellt igen.

Efter år av tjat och hot verkar det som att EU-kommissionen faktiskt är på väg att införa ett system som ska se till att även kvinnor får vara med och bestämma i stora börsbolag.

Det är den före detta fackbasen för journa­listerna i Luxemburg, Viviane Reding, som nu­mera är EU-kommissionär, som lagt ett förslag som går ut på att kvinnor ska kvoteras in i styrelserna.

Minst 40 procent ska vara kvinnor annars får bolagen plocka fram plånboken och böta.

EU-parlamentet gillar idén men regeringarna i EU-länderna är mer tveksamma. Mest tveksamma är Storbritannien och Sverige.

På tv ser jag jämställdhetsministern Nyamko Sabuni uttala sig och jag tänker att omvärlden springer ikapp oss. Hon är kritisk. Hon talar om självbestämmande och så vidare. Det är fraser som i mina öron låter som:

– In Sweden we have a system …