Brittiska LO (TUC) skramlar allt mer högljutt med strejkvapnet. På kongressen i dag, måndag, sa förbunden ja till att gå ut i en stor konflikt ifall lönerna inom offentlig sektor inte höjs.

– Regeringen har förklarat krig mot folket. Våra medlemmar har fått lägre levnadsstandard och sin lön i tre år samtidigt som de rika har klarat sig undan krisen.

Dave Prentis, generalsekreterare för de offentliganställdas fack Unison, sparade inte på krutet då han i dag gick till angrepp mot den brittiska högerregeringens åtstramningspolitik.

Han fick, enligt BBC, TUC:s kongress med sig i kraven på samordnade strejker i höst ifall fackets samtal med regeringen inte leder till högre löneökningar.

Precis som för ett år sedan kan det bli en strejkfylld höst i Storbritannien. Förra året sköljde en våg av strejker över landet eftersom facket var kritiska mot förändringar av pensionssystemet. 
I år handlar konflikten om lönerna i offentlig sektor. 
Stödet för de offentliganställdas strejkkrav är starkt och i slutet av förra veckan gick Len McCluskey, basen för det största fackförbundet Unite, ut och sa att hans förbund också stödjer en stor samordnad strejk.

Det mullrar även bland lärarförbunden. De har också varit kritiska mot uteblivna löneökningar och neddragningar. Nationella lärarfacket NASUWT har deklarerat att deras förbund kommer att gå ut i strejk den 26 september.

Den stora protestdagen blir dock den 20 oktober. Då har facken planerat att genomföra stora demonstrationer mot åtstramningspolitiken. Enligt bedömare är det troligt att en eventuell storstrejk kommer att ske efter detta datum.

Under kongressen röstade TUC för att stödja ett förslag om att nationalisera flera av bankerna i landet.

Samtidigt som facket varnade för strejker i höst kom en ny dyster rapport om den brittiska ekonomin. Inte på 20 år har företag haft en så pessimistisk framtidssyn på den ekonomiska utvecklingen, visar en undersökning som revisionsbyrån BDO gjort.