Ikea i Turkiet motarbetar facket. Företaget pressar anställda att lämna facket och personer som företaget tror är med i facket förlorar sina jobb.

– Ikeas agerande i Turkiet är rent ut sagt för jävligt och under all kritik. Facket har länge försökt få till stånd en dialog med företaget, säger Susanna Gideonsson, första vice ordförande hos Handels.

Hon berättar att Handels känt till problemen i nästan tre år. Förutom att företaget hotar, avskedar och motarbetar fackligt aktiva så gör företrädare för företaget hembesök enligt Susanna Gideonsson och förklarar för föräldrar och andra släktingar att det inte är lämpligt för den Ikea-anställda att vara med i facket.

I morgon, lördag, kommer den turkiska fackliga organisationen Koop-Is ordna en demonstration i Istanbul för visa på missförhållandena på Ikea-varuhusen.

– Det har vi full förståelse. Turkiska facket har länge försökt prata företaget till rätt så det är inte konstigt att facket går till aktion nu, säger Susanna Gideonsson.

Handels och Unionen backar upp det det turskiska facket. Tillsammans med den internationella fackliga federationen kräver de två svenska facken att Ikea ska teckna ett globalt avtal om fackliga rättigheter.

– Ett sådant avtal skulle betyda att anställda på Ikea världen över får rätt att organisera sig och vara med i facket och rätt att förhandla om kollektivavtal, säger Handels första vice ordförande.