Foto: Juan Jiménez

Han har kallats Spaniens Robin Hood – vänsterpolitikern Juan Manuel Sánchez Gordillo. Anhängarna i hans fack marscherar in livsmedelsaffärer och tar mat som de delar ut till fattiga familjer.

Kultstatusen växer. Med en palestinasjal runt halsen har den spanska fackbasen och borgmästaren Juan Manuel Sánchez Gordillo fått allt större uppmärksamhet för sina arbetarmarscher i Andalusien. Fackliga aktivister har gått in i affärer, fyllt kundvagnar med mat och gått förbi kassorna utan att betala.

– Maten delas ut till fattiga familjer som drabbats av krisen, har Juan Manuel Sánchez Gordillo deklarerat.

Han leder det lilla kommunistiska facket CUT-BAI som strävar efter andalusisk självständighet. Vissa betecknar honom som en spansk Robin Hood, andra som kriminell och den farligaste vänsterpolitikern i landet.

I slutet av förra veckan stod kravallpoliser på helspänn i den spanska Guaynabo då han tillsammans med sina anhängare marscherade in i byn. Men inget hände denna gång. I stället för att drabba samman med polisen satte sig 500 aktivister ned och drack vatten.

Polisen har dock den senaste månaden skärpt bevakningen av fackets arrangemang.

I samband med en marsch förra månaden greps sju aktivister då de tog mat från en affär.

Åklagaren säger, enligt medieuppgifter, att de riskerar upp till fem års fängelse.

– Högern vill ge sken av att vi är ett gäng farliga kriminella. Det är samma strategi som alltid. Först kriminaliserar de oss, sedan gör de sig av med oss, sa Juan Manuel Sánchez Gordillo i en kommentar skriver brittiska tidningen The Guardian.

Juan Manuel Sánchez Gordillo kan dock själv inte åtalas eftersom han som ledamot för enade vänstern i Andalusiska parlamentet har en straffimmunitet.

Enligt CUT-BAI är den stora skandalen inte matplundringarna utan den tuffa åtstramningspolitiken högerregeringen för, och den växande arbetslöshet som i dag uppgår till 25 procent.

På hemsidan skriver facket att förklaringen till krisen är att Spanien översvämmades av billiga lån, vilket gjorde att företag och privatpersoner lånade för mycket pengar. Nu har staten tagit över de privata skulderna då de gått in och stött bankerna.

Fackets aktioner har väckt stor internationell uppmärksamhet. I Spanien är dock flera kritiska till metoderna. En representant för högerpartiet PP ironiserade över fackbasen då han sa att ”det inte går att vara Robin Hood samtidigt som man får en lön precis som sheriffen i Nottingham”. 
Han syftade då på att Juan Manuel Sánchez Gordillo också är borgmästare för den lilla byn Marinaleda.

Den djupa ekonomiska kris som Spanien befinner sig sätter sina politiska spår.
 Högerregeringen som leds av Partido Popular har dragit åt svångremmen hårt och hamnat i konflikt med facket då de nyligen gjorde om arbetsmarknadslagarna. Samtidigt har många unga arbetslösa spanjorer tappat tilltron för politiska lösningar.

– Det är för mycket att säga att hela det politiska systemet är i kris, det är snarare en kris för de etablerade politiska partierna, säger statsvetaren Niklas Bremberg på Stockholms universitet.

Han har specialiserat sig på spansk politik och enligt honom har de stora etablerade partierna tappat väljare till de mindre partierna. Vissa av dessa småpartier är regionala partier som ofta förespråkar en ökad självständighet för sina områden, andra befinner sig längre ut på höger- eller vänsterkanten.  Exempelvis har Plataforma per Catalunya, ett främlingsfientligt parti i Katalonien, och Förenade vänstern gått bra i lokala val.

Niklas Bremberg säger att det än så länge inte finns några tendenser till att nazistiska och fascistiska partier ska växa sig starka, som i exempelvis Grekland.

– Men det här är den största kris Spanien har genomlevt sedan demokratiseringen på 1970-talet. Jag vågar inte göra bombsäkra uttalanden om vad den här krisen kan leda till i framtiden, säger han.