Saco bluffar om sina medlemssiffror. Akademikernas fack hävdar att deras medlemstal stiger. I själva verket har det tappat nästan 9 000 medlemmar sedan årsskiftet.

Trenden står sig. Sacos medlemstal fortsätter att öka, skriver akademikernas centralorganisation i dag på sin hemsida. Men utspelet är en bluff. Saco ökar inte. Facket har minskat med nästan 9 000 sedan årsskiftet.

Akademikerfacket skriver i dag i ett pressmeddelande att de hade nästan 626 000 medlemmar den sista juni i år. Enligt facket är det en ökning med 1,6 procent sedan halvårsskiftet 2011.

Det är bara det att den som jämför med den färskaste Sacosiffran, från årsskiftet, kan se att facket har tappat 9 000 medlemmar. Vid årsskiftet hade det nästan 634 000.

Varför bluffar ni om era medlemssiffror?

– Jag skulle inte vilja säga att vi bluffar. Vi jämför med halvårssiffrorna förra året säger Sacos ordförande Göran Arrius.

– Det har varit två extraordinära omständigheter som skett under våren. Det ena är att Sveriges fartygsbefälsförening med 7 000 till 8 000 medlemmar har lämnat Sacofamiljen och så har privattandläkarna gått ur Sverige tandläkarförbund. Därför har vi minskat.

På hemsidan står det att Sacos medlemstal har ökat, det är ju en direkt lögn.

– Nej, jag tycker inte att det är det. Det är ganska ofta man väljer att redovisa på det sättet. Det görs ofta inom näringslivet, att man jämför halvårsresultat med varandra.

Men medlemstalen fortsätter ju inte att öka som ni skriver?

– Jo, det är sant ifall vi jämför med hur det var för ett år sedan.

Tycker du att det är okej att välja vilka startdatum som helst för en statistik jämförelse bara för att det ska passa en själv bäst?

– Nej, men det gör vi inte heller. Vi jämför bara med motsvarande siffra från förra året. Helårssiffrorna kommer att bli annorlunda.