Detta är den bok som ska moderniseras, och synpunkter efterlyses!

Till senaste IF Metall-kongressen förberedde sig några ombudsmän för att överraska med allsång. Dock blev det inget av, eftersom ombudsmän alltid är på resande fot och därför aldrig lyckades samlas för att öva.

Däremot kom det in en motion till kongressen om att ge ut en sångbok med tillhörande karaokeskiva. Förslaget gick vidare till LO, som i sin tur gav uppdraget till ABF.

Så nu finns det en hårt arbetande kommitté som funderar över urval och publiceringsformer: ska det vara en bok, en sångbank eller bägge dera? Ska det medfölja noter eller till och med arrangemang med olika stämmor?

Det anordnas redan provsjungningar av möjliga låtar, och förslag, synpunkter och nyskrivna alster strömmar in till kommittén, vars kontaktperson är Peter Gustavsson på ABF.

Och det finns ett stort intresse för allsång, detta traditionsrika inslag i arbetarrörelsen. LO:s ungdomsutbildningar har obligatoriska sånginslag, på deltagarnas begäran, berättar IF Metalls Gina Persson när jag intervjuar henne i egenskap av sammankallande.

Det finns mycket att ta hänsyn till när man gör urvalet: sångbarhet, tradition, teman, låtar från olika länder. Jag ber om exempel på nutida låtar som har stor chans att komma med, och Gina nämner Mikael Wiehes “Det här är mitt liv” och Ted Ströms “En vintersaga”. Men ingenting är bestämt, och infall är fortfarande välkomna. Ett exempel på vad som dykt upp är trubaduren Kristian von Svenssons nyskrivna “Arbetarmarsch”.

Så håll utkik efter provsjungningar, och Arbetet kommer att fortsätta bevaka arbetarsångstraditionen.