Arbetarsång. Ungdomligheten var inte påfallande i publiken när protestsångaren Woody Guthries hundraårsjubileum firades i Stockholm, så som den blivit firad lite varstans i landet av ett turnésällskap med amerikanskan Anne Feeney som översta affischnamn.

Men det finns ändå återväxt, och i synnerhet bland yngre musiker som de medverkande svenska banden Rockridge Brothers och Spinning Jennies. Och låtarna är evigt unga och pinsamt aktuella. Eftersom vi återupplever ekonomisk depression och allt skarpare orättvisor. Och då behövs sångerna som kan hugga fast det där i sten.

Nostalgin, i den mån den var närvarande, handlar om kamplystnad. Men viljan att säga ifrån är inte tillbakablickande utan akut.

På samma sätt som alla kvällens medverkande förenades på scen i sången ”Union Girl”, om henne som inte är rädd därför att hon håller sig till facket – på samma sätt var det tydligt att den som har en sång får kompisar, och orientering. Förutom kamplystnad präglades kvällen av lekfullhet och glädje, mycket tack vare Jan Hammarlund.

Anne Feeney höll ett ganska kort framträdande, men vilken röst hon fortfarande har. Som ett spett som välter upp stenar i själens åker. Hennes paradnummer “Have you been to jail for justice” – har du suttit inne för rättvisans skull? – har ju angelägenhet över precis hela världen.