Foto: Erik Larsson

Domen mot Pussy Riot är ett exempel på att de blåser allt snålare vindar runt yttrandefriheten i Ryssland. Kyrkan har fått en starkare makt och anställda har stora problem med att organisera sig.
– Man har huggit huvudet av facket, säger Sharifullina Rima, ordförande i människorättsorganisationen Egida i Sankt Petersburg.

De senaste dagarna har varit hektiska för Sharifullina Rima som är på besök i Sverige. 
Efter domen mot Pussy Riot är det är många – till exempel ABF, IF Metall och LO – som vill höra om hur villkoren för mänskliga rättigheter har förändrats i Ryssland. Kvällen innan hon ska hem till Ryssland sjunker hon ned i en vit skinnsoffa i hotellets matsal. I Västeuropa har reaktionerna på domen mot Pussy Riotmedlemmarna varit starka men i Ryssland går meningarna mer isär.

Sharifullina Rima säger att det ryska facket inte har tagit ställning i Pussy Riotfallet.

– Facket i Ryssland är svaga och spelar liten politiskt roll, fortsätter hon.

– Många ryssar, särskilt på landsbygden, tycker tvärtom att de borde ha dömts till längre fängelsestraff. Men ju längre västerut du kommer, desto fler intellektuella finns det som ifrågasätter domen, säger hon.

Hennes organisation Egida grundades av facket för tio år sedan för att ge juridisk hjälp till ryska fack. De senaste åren har dock arbetet breddats till att stödja andra medborgarorganisationer. Nu jobbar de mycket med att förbättra arbetsvillkoren för kvinnor.

Löneskillnaden mellan män och kvinnor är stor i Ryssland. Det är inte heller ovanligt att arbetsgivarna avskedar kvinnor då de blir gravida.

– Vi hade en treårig kampanj mot arbetsgivare som avskedade gravida kvinnor men ingen fälldes i domstol. Så dansar några tjejer i en kyrka och döms till två års fängelse. Det är absurt.

Enligt Sharifullina Rima visar det att det finns ett stort problem i det ryska rättssystemet.

De senaste åren har den rysk ortodox kyrkan fått en större politisk makt.

– Ett exempel är när kyrkan uttalade sig negativt om aborter och därefter kom en lag som minskade möjligheten att göra aborter, säger hon.

Ett aktuellt fall är förbudet mot homosexuell propaganda i Sankt Petersburg. Kyrkan strider för att upphöja det förbudet till nationell lag.
Den ryska lagstiftningen har satt flera krokben för facket.

– Läget har försämrats de senaste åren. En lag om facklig immunitet har avskaffats vilket innebär att det numera går att sparka fackliga företrädare utan något hinder.

– Den som protesterar får sparken. På det sättet har man huggit huvudet av facket.

Situationen för de fackliga organisationerna i landet är speciell. Det finns gamla fackföreningar kvar från Sovjettiden men de har tappat 80 procent av sina medlemmar och de kollektivavtal som sluts är överenskommelser på ett papper som sällan förändrar verkliga arbetsvillkor.

Samtidigt har flera multinationella företag lockats till Ryssland. Att skapa nya fackföreningar på dessa arbetsplatser har varit svårt.

– Men bilarbetarna på en Fordfabrik lyckades efter sju strejker att organisera sig, säger hon.

Bilarbetarnas fack (MPRA) spred sig sedan till GM, Nissan och Nokian tyres fabriker i landet.

– Det finns fria fack med det går väldigt trögt att organisera sig, säger Sharifullina Rima.