Ry Cooder såg väl på TV eller läste en tidning – och ilsknade till. Varje gång reagerade han med att skriva en snabb kommentar till någon melodi som plockades ur luften. Enklast möjliga, det mest traditionella. Blues, folksångarcountry och ur-rock, typ John Lee Hooker, Woody Guthrie respektive Neil Young. Vissa låtar blev humoristiska, andra berättar en historia, åter andra är plakat i händerna på demokrater och i huvet på republikaner. Ämnen: Wall Street, Guantanamo och konstitutionen, som republikanerna ska ge tusan i att beröra med sina ”dirty hands”! Mitt Romneys hund klagar på husse och president Obama sjunger inifrån Vita huset. Pappa säger till dottern att han reser till Charlestown för att stödja demokraterna, rädda de medborgliga rättigheterna och likalönen. ”This may be the last time…”  Snabbt in i studion, inga repetitioner utan inspelning direkt. Sonen Joachim på trummor och Ry Cooder sjunger – skitilsket! – och spelar gitarrer, mandolin och bas.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Election Special

Artist: Ry Cooder
Skivmärke: Nonesuch

Ry Cooders presidentvalsalbum, Election Special, finns på Spotify.
”10 Commendments of Vietnam” är titeln på en låt som  också skulle ha varit med på presidentvalsalbumet. Låten bygger på ett tal av Dr Martin Luther King och innehåller en sampling där hans änka Coretta läser upp talet. Men hon ville inte att det skulle vara med i låten utan stoppade utgivningen. Då hade inspelningen redan hunnit skickas ut till media på en promo-CD. Hör extralåten på YouTube.
Fan må bli religiös men Ry Cooder har blivit allt mer politisk med åren. Albumet Pull Up Some Dust And Sit Down är ett annat exempel. Finns på Spotify.
Ry Cooder har gjort flera temaalbum, bl a Chavez Ravin, om hemstaden Los Angeles ur den fattiga befolkningens perspektiv. Också på Spotify.
På live-albumet Show Time från mitten av 70-talet (som finns på Spotify) kan man – enligt mina öron – höra mångstränginstrumentalisten Ry Cooder som allra bäst.
Video som kopplar Cooders låt ”Wall Street Part Of Town” till Occupy Wall Street-rörelsen.  Se och hör på YouTube.
Musikvideo till låten ”Brother Is Gone” på Cooders presidentvalsalbum. Se och hör på YouTube.
Musikvideo till låten där ”Mutt Romney” – alltså republikanen Mitt Romneys hundbeklagar sig över husse.
Ett slags dokumentärmusikvideo – till låten ”Going To Tampa” – om hur det går till när den ultrakonservativa republikanska Teapartyrörelsen håller valmöte i Tampa, Florida. Finns på YouTube.
Länk till intervju i tidningen The Guardian – med rubriken ” Mitt Romney is a dangerous man, a cruel man” – där Ry Cooder pratar om albumet Election Special, liv och politik i USA och det kommande presidentvalet.