Fler uppsägningar är att vänta och delar av produktionen kan hamna utomlands. De stora glasbruken i södra Småland måste spara ännu mer sedan ägaren i förra veckan redovisade ett överraskande dåligt resultat.

Det har länge varit tuffa tider i Glasriket med varsel 2008, 2009 och 2011 i den största glasbrukskoncernen Orrefors Kosta Boda. Tidigare i år förlorade 25 anställda i Orrefors sina jobb.

Orrefors Kosta Boda och Sea glasbruk i Kosta dominerar ägaren New Wawe Groups affärsområde Gåvor och heminredning, som första halvåret i år redovisade en blytung förlust på över 35 miljoner kronor.

Ledningen i Orrefors Kosta Boda framhåller att resultatet är i linje med budget och inte bör leda till nya neddragningar. Men huvudägaren och koncernchefen Torsten Jansson är inte riktigt med på noterna.

– Besparingar väntar koncernens alla bolag. Glasbruken, som går allra sämst, är inte undantagna, säger han till TT.

Han kan tänka sig att flytta mer produktion till lågprisländer. Ett servisglas, som kostar 75 kronor att tillverka i Sverige, kostar en tredjedel att tillverka i Turkiet.

– Bara som exempel. Det finns inga konkreta planer, betonar han.

I dag finns 14 glasbruk i Glasriket som omfattar Lessebo, Uppvidinge, Emmaboda och Nybro. Tillsammans med bruken driver de fyra kommunerna ett gemensamt marknadsföringsbolag.

Även regeringen månar om Glasriket och har gett länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län i uppdrag att utreda hur lokala, regionala och statliga insatser kan samordnas för att stärka både industrin och besöksnäringen. På fredag överlämnas den första rapporten innehållande en hoppingivande framtidsanalys.

Att Glasriket har en framtid är alla övertygade om. Men i vilket format och vilken form?

– I längden kan ingen fortsätta att producera det som inte går att sälja, understryker entreprenören Torsten Jansson.

Folk håller numera hårt i sina surt förvärvade slantar. Men nya tider betyder också nya konsumtionsmönster. Det är inte längre många som samlar hela uppsättningar av servisglas till barn och barnbarn eller uppvaktar med så kallade övergångsgåvor i glas och kristall vid konfirmationer, bröllop och jämna födelsedagar.

– I dag ger man bort en ipad, en resa eller en upplevelse, säger Orrefors Kosta Bodas marknadschef Jenny Sundqvist.