Svurit över en trög dator på jobbet? Gått i taket för att datorn låst sig eller att internet inte fungerar? Du inte ensam. Var femte svensk drabbas av IT-problem på jobbet varje dag.

Många är i dag helt beroende av en dator eller annan teknik för att kunna utföra sitt arbete. Det gör den digitala arbetsmiljön till en allt viktigare fråga. Men under en normal arbetsvecka har var femte svensk, 19 procent, IT- eller teknikproblem en eller flera gånger om dagen, enligt en undersökning från bemanningsföretaget Manpower.

Det vanligaste problemet är långsamma program och system som drabbar 54 procent. Andra vanliga problem är internetuppkopplingar som inte fungerar och att datorn låser sig eller kraschar.

– Jag är inte förvånad. Jag lever själv i en högteknologisk miljö, säger Camilla Egerlid, vd för Experis, en del av Manpower Sverige.

Undersökningen visar också att var fjärde svensk, 24 procent, ibland eller ofta tar med sig egen teknik- eller IT-utrustning till jobbet för att den som finns där inte är tillräckligt bra. Fyra av tio anser att den teknik de har hemma är mer modern än jobbets. Andelen som vill använda sin egen utrustning ökar ju yngre personerna är.

Det visar att det finns en stor förbättringspotential på svenska arbetsplatser, anser Egerlid.