Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven håller sitt sommartal i Vasaparken.

Foto: Jessica Gow

 

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven fortsätter utmana regeringen om näringspolitiken. Han vill satsa 1,5 miljarder kronor på att sänka företagens sjuklönekostnader.

Mellan 1 000 och 1 500 personer trotsade ösregnet för Löfvens sommartal i Vasaparken i Stockholm på söndagen. De fick höra S-ledaren kritisera regeringen för att vara ”fullständigt ointresserad” av näringspolitik.

Med sig hade han ett förslag om att slopa företagens kostnadsansvar för den andra sjuklöneveckan i sjukförsäkringen, vilket beräknas kosta staten 1,5 miljarder kronor. Löfven räknar med förslaget gör att fler småföretag vågar nyanställa.

Att slopa sjuklöneansvaret för småföretag har stått högt upp på Företagarnas önskelista. Organisationens vd Elisabeth Thand Ringqvist välkomnar S-förslaget, även om hon befarar att S finansierar det genom ta bort regeringens sänkta arbetsgivaravgift för unga.

En undersökning bland Företagarnas medlemmar har visat att 16 procent vid ett eller flera tillfällen avstått från att anställa på grund av hur sjuklönereglerna är utformade. Thand Ringqvist tycker att det ännu är för tidigt att slå fast om den förre IF Metallordförande har ändrat Socialdemokraternas syn på företagare.

– Men Löfven har jobbat nära stora företag och verkar ha ett intresse för de små företagen, säger hon.

Stefan Löfven har ända sedan han blev partiledare i vintras kritiserat regeringen för att inte ha en ”riktig” näringspolitik. Han tänker fortsätta att fokusera på jobb, utbildning och företagens villkor.

Regeringen har på senare tid talat allt mer om behovet av att långsiktigt stärka Sveriges konkurrenskraft.

I fredags aviserade finansminister Anders Borg (M) att de stora satsningarna i nästa års budget blir på infrastruktur, forskning och sänkt bolagsskatt, något som Löfven välkomnar.

Näringsministern, centerledaren Annie Lööf tycker att ett slopande av den andra sjuklöneveckan är ett bra förslag och uppger att C redan tittar på det. Även Kristdemokraterna driver frågan om sänkta sjuklönekostnader för småföretag. Lööf är dock kritisk till att S vill höja arbetsgivaravgiften för unga med 16 miljarder kronor.

Efter en kraftig uppgång under våren tappar S väljarstöd i den senaste Sifomätningen. Löfven ser dock ingen risk för att många i partiet håller på att bli besvikna över att han talar så mycket näringspolitik.

– Jag tror dom valde en partiledare som skulle fokusera på jobb, jobb och jobb, säger han.