Regeringen vill satsa mer på gymnasiets vårdprogram för att undvika en hotande personalbrist inom vården.

Sjuksköterskeutbildningen ska förbättras och en ny undersköterskeexamen ska göra vårdprogrammet lika populärt som de tekniska och ekonomiska linjerna.

Gott så, men det behövs satsningar på själva yrket också. Vem väljer annars en karriär kantad av nedskärningar, allt högre arbetstempo och låg lön?

Det är därför svårt att tro på några större resultat förr­än också yrket uppgraderas. Rimliga löner måste till, och även ett stopp för de nedskärningar som innebär en orimlig arbetsbelastning för dem som blir kvar.

Vardagen efter skolan är nämligen allt annat än ljus för nybakade undersköterskor.

I somras kom beskedet att en hel medicinavdelning på MAS i Malmö ska läggas ned, Ystads lasarett har därutöver ett sparbeting på 15,7 miljoner kronor. Cirka 800 tjänster ska dessutom bort från Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Och listan kan göras längre. Mycket längre.

– Undersköterskor och sjuksköterskor är hörnstenar i en fungerande äldreomsorg och sjukvård, sade Jan Björklund i måndags angående det nya vårdprogrammet.

Men det kräver att också vårdyrkena och inte bara utbildningen ska få status, löner och tjänster som gör dem attraktiva.