Hur mycket pengar behöver man? Och behöver man så himla mycket?

En man som har riktigt gott om det heter Paul Theroux, amerikansk författare som blivit rik på att resa runt i världen och skriva böcker om detta.

Han är speciell, minst sagt. Han avskyr sevärdheter – och vem gör inte det – och går hellre till biljardhallar och pratar med folk än tittar på tråkiga pagoder.

I ett och ett halvt år åkte han tåg i Kina. En gång när han kom fram till Bangkok, efter att ha åkt tåg dit från London, fick han reda på att frun därhemma bedrog honom. Han tog Transsibiriska hem, köpte en rymlig vattenpistol, fyllde den med sin urin, sökte upp mannen och – ja ni fattar.

För ett antal år sedan reste han runt bland de små pluttöarna i Stilla havet med en hopfällbar kajak som gick att ta med på flyget – och paddlade.

Tonga, Fiji, Västra Samoa, Vanuatu.

I Hawaii företar han ett experiment.

Han väljer det värsta som finns, Orchid bungalow hotel.

2 500 dollar natten, förklarar flickan i receptionen men tillägger att då ingår frukost. Detta var för 20 år sedan så inte har det blivit billigare sedan dess.

Här bor riktigt rikt folk från Amerika och riktigt täta golfproffs när de är på Hawaii och spelar. Dustin Hoffman älskar det och innehar rekordet när det gäller att bo där i ett sträck: 28 nätter.

För 2 500 dollar får Theroux två enorma sovrum med spa, bubbelpool och bastu i båda för säkerhets skull, vardagsrum som en halv basketplan, välfylld bar, egen pool förstås omgiven av en vacker orkidéträdgård, egen butler och egen kock som kommer på morgonen och diskuterar dagens lunch och middag, möbler av italiensk marmor. Och frukost som sagt.

Första kvällen är det en liten tillställning i hotellet med de övriga gästerna. Rolex styrelseordförande sköter grillningen av jätteräkorna och viftar med vänsterhanden så att alla ska se hans Rolex El Presidente.

– Han där borta är rik som fan. Hans farsa uppfann kundvagnen, avslöjar en av gästerna.

På morgonen promenerar Theroux från sovrummet till vardagsrummet till poolen till den egna stranden och tillbaka till vardagsrummet. Första dagen är han rastlös och vill göra allt på en gång. Dag två börjar det skava och han drar sig undan i ett hörn och skriver, känner sig som ett djur på zoo, instängd, viljelös som överkokt broccoli.

Dag tre lämnar han hotellet, packar sin kanot med tält, sovsäck, konserver och nudlar, te och couscous, vatten och primuskök.

Han paddlar bort från Orchid bungalow, följer en knölval som plötsligt uppenbarat sig, lägger till vid en strand, guppar i vågorna och snorklar och ser fiskar i alla färger.

På en strand slår han upp tältet, värmer te och känner sig fullständigt trygg och ligger på natten och tittar på den obegripliga Vintergatan. På morgonen vaknar han av fåglarna som skriker och jamar i palmerna.

”Mina dagar var soliga och angenäma. Mina nätter upplysta av
stjärnor. Ingenting stod i vägen
mellan mig och all denna skönhet. Jag kände mig förmögen, befriad.”

Han summerar och kommer fram till att detta kostade honom 2 dollar och 18 cent per dygn.