Foto: Paul Madej

 

Allt fler fastnar i arbetslöshet på grund av regeringens ­handfallenhet, skriver Anders Karlsson, S.

Regeringen Reinfeldt har på sex år förvandlat den svenska arbetsmarknadspolitiken till ett ”råttbo”.

Det hjälper inte att byta namn. Fas 3, eller som det numera ska kallas sysselsättningsfasen, ökar i omfattning och allt fler människor hamnar i återvändsgränder på arbetsmarknaden.

Trots att en majoritet i riksdagen tycker annat fortsätter regeringen med en arbetsmarknadspolitik som tyvärr inte kan kallas annat än ett misslyckande.

Samtidigt har företag tyvärr utnyttjat systemet och lämnat missvisande information. Så nu har man tvingats säga upp avtalen med 300 företag som tagit mot 5 000 kronor i månaden för dem som hamnat i åtgärderna.

Hundratals miljoner har runnit i väg utan att man haft någon som helst kontroll på hur pengarna använts

Det är inga småsmulor som det handlar om. Sveriges största företag i ”branschen” – Jobbfabriken – har 600 deltagare på fem orter. Ägaren tog inte bara ut 2,5 miljoner kronor i lön 2010 utan också en miljon i aktieutdelning året efter.

Fas 3 växer i omfattning. Från 25000 sysselsatta i januari 2011 var det uppe i nära 31 000 i maj 2012. Man kan nästan tala om växtvärk då andelen utan en sysselsättningsplats bland dem som hänvisats till fas 3 har ökat från 13 procent till 20 procent.

Ännu olustigare blir det när också ungdomar skickas direkt till Fas 3, vilket skett på sina håll. Dessa går därmed direkt till en åtgärd där företrädesvis äldre och utslitna arbetare finns, vars yrkeskunskaper blivit starkt föråldrade eller överflödiga på grund av den tekniska utvecklingen. Från 85 ungdomar har det ökat till 292 i fas 3 och var hundrade deltagare är under 25 år trots att det inte ska finnas några ungdomar där.

Regeringen står uppenbart helt handfallen inför den höga utslagningen från arbetslivet. På två år har ökningen av långtidsarbetslösheten varit 150 procent och accelerationen fortsätter. En tidigare väl fungerande a-kassa har under den moderatledda regeringen halkat efter många andra länder i Europa. Det är ett underbetyg för alla de generella subventioner på 20 miljarder som man betalat ut till vissa företag, i stället för de selektiva åtgärder som följde den arbetslöse som den förra regeringen stod för.

En berättigad fråga: Varför växer fas 3 trots att majoriteten i riksdagen tycker annat?

Det enda försvar en trängd arbetsmarknadsminister hade i en tv-duell var att den förra regeringen förtidspensionerade i stället.

Det finns nog många bland dem som förvisats till en meningslös tillvaro i den så kallade sysselsättningsgarantin som borde ha rätt att gå i förtidspension efter ett hårt och slitsamt arbetsliv. Nu tvingas de i stället sluta på detta förnedrande sätt med klart sämre lön och arbetsvillkor. Men det är knappast troligt att regeringen erkänner sitt misslyckande – vår roll i opposition blir att fortsatta vara kritiska granskare och utforma en arbetsmarknadspolitik för tillväxt och framtidstro där mänskliga återvändsgränder inte permanentas.

Anders Karlsson (S)
Riksdagsledamot, Landskrona