Något är fel i Sverige. Norska LO står för beskrivningen.

I dagarna har mer än 40 000 medlemmar och förtroendevalda i norska LO fått en broschyr med titeln ”Stopp! Noe er galt i Sverige!”.

– Vi försöker avslöja vad som faktiskt har hänt i Sverige. Svensk högerpolitik blir ett tema i vår valrörelse nästa år. Högersidan i Norge säger rent ut att de vill kopiera högersidans politik i Sverige. Vi tycker att det är en mycket dålig idé, säger norska LO:s ordförande Roar Flåthen.

Broschyren radar upp exempel som sämre a-kassa och sjukpeng, framväxten av ett nytt Fattigsverige, privatiseringar av skolor, järnvägar och äldreboenden och en arbetslöshet som har ökat till nya rekordnivåer.

– Ungdomsarbetslösheten är värst. Och siffrorna skulle bli ännu sämre om man också räknar in de 80 000 svenska ungdomar som jobbar i Norge, konstaterar Roar Flåthen.

Norska LO följer noga utvecklingen i Sverige. Den första Sverige-broschyren togs fram inför stortingsvalet 2009.

– Det är viktigt för LO-medlemmarna och det norska samhället att få fakta på bordet och intryck av vad som har hänt i Sverige under regeringen Reinfeldt. Det ger oss också kunskap om hur vi ska möta högerkrafterna i Norge inför valet 2013, säger Roar Flåthen.