Ett par tusenlappar mer i månaden än i dag skulle föra in cirka 4 000 utländska au pair-flickor i Danmark i den reguljära danska arbetsmarknaden.

Förslaget kommer från Danmarks tredje största fackförening FOA, som organiserar främst kommunalanställd servicepersonal, och får regeringens stöd, rapporterar nättidningen avisen.dk.

Hittills har au pair-verksamhet enbart räknats som ett kulturutbyte mellan länderna, vilket har gjort det möjligt att ersätta exempelvis en ung filippinsk kvinna som tar hand om hushållsarbetet med mat, husrum och drygt 3 000 kronor i månaden i fickpengar.

Det räcker dock inte för att ett au pair-jobb ska räknas som ett reguljärt arbete och för att de anställda ska kunna bilda ett eget fack och förhandla om villkoren. Arbetsmarknadsminister Mette Frederiksson (S) har nu uttalat sitt stöd för att au pair-anställda ska kunna organisera sig fackligt.

– Det är en kristallklar signal från ministern, och ett erkännande av att det inte bara handlar om kulturutbyte, säger FOA:s förbundssekreterare Jakob Bang.

Förbundet vill höja kontantersättningen för au pair-anställda till minst 5 000 danska kronor (drygt 5 500 svenska) som kan jämföras med gängse praktikantlöner i Danmark, 11 000 kronor efter avdrag för kost och logi.