Polis omringar strejkande gruvarbetare efter att ha öppnat eld mot en folkmassa vid platinagruvan Lonmin nära Rustenburg i Sydafrika.

Foto: AP

Över 30 personer har dödats vid platinagruvan Lonmin i nordvästra Sydafrika när polis försökte skingra beväpnade gruvarbetare som gått ut i strejk, enligt lokala myndigheter och polis.

– Många människor har skadats och antalet fortsätter att stiga, sade polisministern Nathi Mthethwa i en radiointervju på fredagen.

Flera hundra arbetare vid gruvan i Marikana gick ut i en av myndigheterna osanktionerad strejk efter krav på omfattande löneförhöjningar.

Tungt beväpnad polis patrullerar utanför Lonmingruvan, dagen efter vad som beskrivs som en av de blodigaste polisinsatserna sedan slutet på apartheidsystemet 1994, skriver Reuters. Polis öppnade eld med automatvapen när 3 000 gruvarbetare ignorerade order om att skingras.

President Jacob Zuma sade att han var ”chockad och förfärad” över polisens aktion, som kom efter en vecka av oroligheter och strejk i gruvan. Polisministern Nathi Mthethwa försvarade säkerhetsstyrkorna och sade att de öppnat eld först efter det att gruvarbetarna skjutit mot dem.