Efter ett par magra år blir det rejäla reallöneökningar i år.

Även nästa år ser det lovande ut för löntagarna. Men frågetecknet är detsamma:

– Europautvecklingen, säger Metallbasen Anders Ferbe inför kommande löneförhandlingar.

I fjol blev det minus i mångas plånböcker. Löneökningarna på i snitt 2,4 procent åts upp av inflationen på 3,0 procent. I år blir det tvärtom.

– Det blir klart högre löneökningar 2012 än 2011, säger Bo Enegren, löneexpert på Medlingsinstitutet.

Samtidigt går inflationen åt andra hållet. Sammantaget ser reallöneökningen, lönepåslag minus inflation, därför ut att hamna på runt två procent.

– Ja, det är jättebra. Vi har haft en fantastisk löneutveckling sedan mitten av 1990-talet, sett till reallönerna, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Och knappt har bläcket hunnit torka på alla löneavtal som slöts i vintras förrän det är dags igen att sätta löner för nästa år för närmare tre miljoner anställda. Nu pågår många samtal i den fackliga världen och överenskommelserna ska fungera tillsammans.

Förra gången sprack LO-samordningen på modellen för kvinnopotter, som industrifacken inte kunde skriva under på. Det ska inte ske igen.

– Vi kommer säkert ha en diskussion med Kommunal och Handels igen. Kan nog bli tuffa tag, säger Ferbe som ändå tror att den nya LO-ledningen kommer att fungera mer enande.

– Vi måste tillbaka till ett synsätt att värna dem som inte har marknadskrafterna i ryggen, säger han.

Ferbe är än så länge försiktig med att sticka ut hakan, men han ser framför sig löneökningar i ungefär samma storleksordning som förra gången, alltså omkring 2,6 procent på årsbasis. Samtidigt väntas inflationen fortsatt ligga under två procent. Visstidsanställningar och bemanningsföretagens roll är andra frågor han tror kommer att dyka upp igen.

Den stora tvisten tror Ferbe blir densamma som under förra höstens avtalsförhandlingar. Var är skuldkrisen i Sydeuropa på väg?

– Hur kommer den att påverka Sverige?

Om detta tjafsade fack och arbetsgivare i fjol. Med facit i hand kan man konstatera att arbetsgivarna var väl pessimistiska.

– Vi måste kunna enas om en verklighetsbild den här gången, säger Anders Ferbe.