Efter Robert Johnson, Fred McDowell och Son House har  Rory Block valt att tolka och hylla Rev. Gary Davis (1896–1972). Hon gör likadant den här gången: sjunger och spelar både som blueslegenden och förebilden – och som sig själv. Hennes egen personlighet kommer också med.

Som påpekas i CD-häftet spelade Gary Davis i en folkbluesstil som inte liknar Rory Blocks sätt att spela gitarr. Kanske just därför – hon fick slita för att lära sig alla fingersättningar – som resultatet blev suveränt bra. Genre: blues som gospel och tvärtom. Rory Block spelar ackord och plockar toner om vartannat och samtidigt.

Hon sjunger med den nu åldrande blueskvinnans röst men fortfarande hörs också en aning av den sååå unga flickan som började spela bluesgitarr i pappas sandalshop i New York. Mitt favoritspår ”Pure Religion” är bara ett exempel:  fingerfärdigt virtuost gitarrspel medan sången är brusten som blues och upplyftande som gospel.

Bengt Eriksson

Veckans CD

I Belong To The Band

Artist: Rory Block
Skivmärke: Stony Plain

På musiksajten SoundCloud kan man höra smakprov från  albumet I Belong To The Band.
Här också albumet Shake ´Em On Down där Rory Block hyllar blueslegenden Mississippi Fred McDowell. Finns på Spotify.
Albumet The Early Tapes innehåller inspelningar med en ung Rory Block. Även detta på Spotify.

 

Rory Block framför Robert Johnsons ”Crossroad Blues” från DVD:n ”Guitar Artistry of Rory Block”. Se och hör på YouTube.
Ett klipp där Rory Block visar hur man spelar ovanstående låt (som om ”man” skulle klara av det) från en annan DVD, ”Rory Block Teaches The Guitar of Robert Johnson”. Se och hör också detta på YouTube.

Hur Rev. Gary Davis sjöng och spelade kan man t ex höra på trippelalbumet At Home and Church 1962-1967. Finns på Spotify.

LO-Tidningen publicerade en text som jag skrev när Rory Block hade hyllat Robert Johnson på albumet The Lady and Mr. Johnson.

På Rory Blocks hemsida finns en lång intervju där hon bl a berättar hur och varför hon började spela akustisk bluesgitarr och om de blueslegender hon mötte och lärde sig av i unga år.