Köttföretaget Scan minskar personalen med 150 personer i Sverige. Detta trots att svenskarna äter alltmer kött.

Sara Hoff, tillförordnad kommunikationsdirektör på Scan, förklarar den något märkliga ekvationen med att tillförseln av svenska djur minskar, vilket har pressat upp priserna på svenskt kött.

– Eftersom vi endast använder svenskt kött i våra produkter står vi nu med en överkapacitet på våra anläggningar. Den stabila konsumtionsökning av kött som vi sett de senaste åren står helt och hållet importen för.

Enligt tidigare besked ska produktionen av halvfabrikat flyttas från Strövelstorp till Halmstad och Kristianstad. Om planerna genomförs kommer produktionen vid fabriken i Strövelstorp att läggas ned.

Målet är att minska personalen med cirka 100 tjänstemän och 50 inom produktionspersonalen.

– Vi har inte varslat ännu utan det är den plan som ligger. Till viss del hoppas vi kunna lösa detta med naturliga avgångar.

Med de planerade förändringarna hoppas det finskägda HK Scan, som äger varumärket Scan, nå en resultatförbättring på cirka 10 miljoner euro per år. Förändringarna ska genomföras senast i mitten av 2013.

HK Scan sysselsätter cirka 2 800 personer i Sverige.

Faktaruta

HK Scan är ett multinationellt livsmedelsföretag baserat i Finland. Det ägs delvis av den finska och svenska bondekooperationen (Sveriges Djurbönder har 12.8 procent av aktierna) och äger i sin tur svenska Scan AB, med varumärkena Scan och Pärsons. Den hotade fabriken i Strövelstorp utanför Ängelholm tillverkar charkuterier av märket Pärsons.

På sin hemsida förklarar HK Scan sin marknadsstrategi: att bemöta sänkta köttpriser genom att ersätta den produktionsstyrda köttverksamheten med ”efterfrågestyrd tillverkning av konsumtionsvaror”.

De senare åren har sett en långt driven centralisering och rationalisering. Läs Mårten Martos Nilssons reportage från slakteriet i Kristianstad här: Slaktarna slits ut på löpande band.

Fakta: HK Scans hemsida och Arbetet.